U znaku Njegoša, i pod naslovom „Čovjek volje ostaje svobodne“, 27. festival Grad teatar Budva posle svečanog otvaranja predstavom – performansom „Gle, idejo, iskro besmrtna“, u režiji Slobodana Milatovića, sa Petrom Božovićem, Vojislavom Brajovićem i Branimirom Popovićem u glavnim ulogama, nastavlja program koji ovog leta obeležavaju brojna gostovanja umetnika iz regiona.

Na Trgu pjesnika u Budvi večeras gostuje Vida Ognjenović, koja pred festivalsku publiku stiže sa knjigom priča „Živi primeri“, u izdanju beogradskog Arhipelaga, a razgovor sa njom vodiće kritičar Gojko Božović, a sa romanom koji je ove godine dobio NIN-ovu nagradu stiže i pisac Aleksandar Gatalica.

Narodno pozorište iz Beograda predstaviće se 20. juna Šekspirovim „Henrijem VI“ u režiji Nikite Milivojevića, a 21. juna zakazan je koncert Gudačkog kvarteta Metamorfosis. Reč je o zajedničkom projektu festivala Grad teatar i beogradskog festivala BEMUS. U Muzičkom programu ovog leta nastupa i beogradski Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa, braća Teofilovići, gitarista Miroslav Tadić.

Dramski program obeležiće i gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sa hit predstavom „Brod za lutke“, u režiji Ane Tomović, gostovanje Narodnog pozorišta Sombor sa „Čarobnjakom“, u režiji Borisa Liješevića. Bitef teatar predstaviće se sa dve predstave – „Yesterday – Seti se da zaboraviš“, po konceptu i u koreografiji Jasmin Vardimon, i dramom „Slučaj Vojcek – Hinkeman“, po konceptu i u režija Ane Tomović.

Prva pozorišna premijera na festivalu koji više od dve decenije gradi rejting svojim pozorišnim produkcijama i koprodukcijama zakazana je za 9. jul, a reč je o koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda. Dramu „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ Ksenije Popović, u režiji Đurđe Tešić, sa Viktorom Savićem, Marijom Vicković, Pavlom Jeremićem, Vanjom Milačić i Bojanom Krivokapić festivalska publika imaće priliku da vidi u četiri premijerne večeri.

Zajedničkim projektom sa beogradskim Strategie Artom, Grad teatar 29. jula najavljuje i izložbu pod naslovom Errors Allowed.

Do kraja festivala, 1. avgusta, među zanimljivim događajima izdvajaju se gostovanje Mirka Kovača na Trgu pjesnika, kome će biti uručena i Nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“ za 2012, gostovanje sarajevskog reditelja Dina Mustafića, koji na budvansku scenu stiže sa predstavom „Terorizam”, gostovanje Exit teatra iz Zagreba, koncert tria Matije Dedića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari