U zvaničnoj selekciji 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kanu ove godine 18 filmova 1Foto: AP Photo/Francois Mori

Na ovogodišnjem 75. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Kanu će se trakmičiti 18 filmova u zvaničnoj konkurenciji za glavnu nagradu Zlatnu palmu, saopštili su danas organizatori, prenose agencije.

U trku za Palmu će se vratiti Dejvid Kronenberg, biće ponovo dato mesto ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu koji je odbacio liniju vlasti Vladimira Putina i biće samo tri rediteljke.

Pet reditelja koji su već osvojili ovu nagradu će se nadmetati za novu Palmu – Belgijanci Žan-Pjer i Lik Darden sa filmom Tori i Lokita, švedski reditelj Ruben Estlund sa „Triangle of Sadness), Japanac Hirokazu Kore-eda, koji je ovog puta snimio „Broker“ sa južnkorejskom zvezdom iz filma „Parazit“Song Kang-ho, i Rumuni Kristijan Mungiju sa svojim najnovijim filmom „RMN“.

Samo tri rediteljke su u glavnoj konkurenciji, Francuskinja Kler Deni će predstaviti „Stars at noon“, takođe Francuskinja Valeria Bruni Tedeski „Lez Amandje“ (Les Amandiers) o teatru i ličnosti Patris Šero, i Amerikanka Keli Rajnart sa filmom „Showing Up“.

Ruski reditelj Kiril Serebrenikov se pojavljuje sa filmom o ženi Čajkovskog, kao simbol u jeku rata u Ukrajini.

Organizatori Festivala koji su vrlo rano objavili da neće pozvati zvaničnu rusku delegaciju izabrali su ovog reditelja koji nije mogao lično da predstavlja svoja dela dva puta ranije kada su bila u konkurenciji, zato što mu nije bilo dozvoljeno da napusti svoju zemlju.

On je konačno mogao legalno da ode za Evropu posle invazije i njegov glas će se takođe čuti na festivalu u Avinjonu u julu, koji će on otvoriti.

Dva ukrajinska reditelja takođe će biti predstavljena,  jedno veliko ime Sergej Loznitsa, za „Natural History of Destruction“ koji će biti prikazan u specijalnoj projekciji i jedno novo ime Maksim Nakonečnij koji dolazi sa svojim prvim filmom  koji će biti prikazan u okviru programa „Izvestan pogled“.

„U vreme tuge i rata u Evropi i malo svuda u svetu… slaviti godišnjicu neće neophodno biti slaviti prošlost“, rekao je glavni delegat Festivala u Kanu Pjer Leskir predstavljajući ovo 75. izdanje koje će biti i njegovo poslednje.

Neće biti zaboravljena ni slavlja, tako će Tom Kruz lično predstaviti novi film „Top Gan“ 36 godina posle, van konkurencije će takođe da se čuje muzika Elvisa Prislija u biografskom filmu Baza Lurmana, i muzika Džeri Li Luisa u filmu Itana Hoka.

Festival će otvoriti film „Z“ Mišela Azanavisijusa, reditelja filma „Umetnik“ , a film se prikazuje van konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari