Miloš BikovićFoto: A.H./ATAImages

Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) objavilo je saopštenje u kojem se komentariše odluka HBO-a da prekine saradnju s našim glumcem Milošem Bikovićem, koji je trebalo da se pojavi u trećoj sezoni popularne serije „Beli lotos“ ove televizije.

U saopštenju povodom kontroverzne odluke stoji:

„Izražavamo najdublje žaljenje povodom nedavne odluke HBO-a da našem svetski priznatom umetniku i kolegi Milošu Bikoviću oduzmu prethodno dodeljenu ulogu u seriji ‘Beli lotos’.

Iako smo svesni da rat isključuje svaku drugu logiku opredeljivanja osim one ‘za ili protiv’ i da u sveopštoj uzavrelosti strasti i međusobnih optužbi nema prostora za bilo kakav dijalog iznijansiranih argumenata, tužno je da živimo u vremenu u kome je tako lako optužiti nekoga za ‘podržavanje genocida’ i ‘kršenje međunarodnog prava’, bez ikakvog uzimanja u obzir glas optuženog u vezi sa tim. Miloš Biković se povodom takvih optužbi sam nedvosmisleno oglasio i jasno ogradio od njih, precizno definišući svoj stav povodom rata i sveopšteg stradanja nevinih ljudi. Ono što sasvim sigurno ne odgovara istini jesu te dve tako teške i strašne optužbe. On nikada nije podržavao genocid i bio kršitelj međunarodnog prava. Nadamo se samo da nećemo, zbog takve medijske olakosti u paušalnim optužbama, prisustvovati ponovnom oživljavanju onog, ne tako davnog, vremena, kada je bilo dovoljno da neko na nekog pokaže prstom, pa da taj odmah završi pred nekim streljačkim vodom ili na nekom Golom otoku.

Želimo da verujemo da ćemo se svi zajednički izboriti za to da naš stvaralački i umetnički integritet i svet stavimo van domašaja bilo koga ko bi da ga instrumentalizuje u sklopu svojih dnevno političkih agendi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari