Udruženja i organizacije iz oblasti umetnosti i kulture traže pomoć u vreme krize 1Foto: Bojan Cvejić

Devet udruženja i organizacija koje deluju u oblasti umetnosti i kulture danas je, uoči Međunarodnog praznika rada, upozorilo na „nefunkcionalni i nepravedni sistem koji je u nastaloj krizi brutalno ponizio i isključio sve radnice i radnike u polju umetnosti i kulture“.

U zajedničkom saopštenju se navodi da „u trenutku u kome naše društvo, kao i čitava globalna zajednica, prolazi kroz istorijski potres koji sa sobom nosi strah, zbunjenost, neizvesnost, ali i svest o greškama i mogućnostima da se one isprave u budućnosti, resorno ministarstvo, Vlada Srbije i lokalne samouprave, nisu realizovali nijedan oblik podrške očigledno ugroženim umetnicima i kulturnim radnicima“.

Dodaje se da su, usled izostanka pomoći države, mnoge mere hitne pomoći pokrenuli sami umetnici i kulturni radnici kako bi pomogli one među sobom koji su u najtežoj situaciji i solidarno sa njima podelili minimalne raspoložive resurse.

„Jasno je da je sektor kulture u ovoj zemlji na prekretnici i da posle ovakvog ponašanja, neodgovornosti i nemoći, on ne može da ostane zarobljenik nefunkcionalne i oportunističke strukture koja zaposeda Ministarstvo kulture i informisanja, vlade Srbije i Vojvodine, Sekretarijat za kulturu Beograda, Gradsku upravu za kulturu Novog Sada i većinu drugih lokalnih samouprava“, navodi se u saopštenju.

Udruženja i organizacije traže da se hitno sprovedu mere ublažavanja posledica krize za hiljade umetnika i kulturnih radnika i njihovih porodica, među kojima je isplata pomoći od 30.000 dinara svim samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi koji delaju kroz strukovna udruženja i organizacije, kao i zagarantovanu isplatu minimalne zarade, od 30.000 dinara neto mesečno, za sve koji ne podležu gore navedenim merama.

Traže i da im se pomoć pruži kroz realizaciju godišnjih konkursa za projekte po ubrzanim procedurama u Ministarstvu kulture, Sekretarijatu grada Beograda i drugim gradskim i pokrajinskim sekretarijatima, uz uključenje predstavnika stručnih udruženja i institucija kulture u konkursne komisije kako bi se obezbedila stručna i fer raspodela sredstava.

Saopštenje su zajednički uputili Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanica „Servis za savremeni ples“, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, Srpski PEN Centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije i Udruženje kompozitora Vojvodine.

Pokrenuta peticija

Pokret slobodnih građana pokrenuo je peticiju za formiranje „Fonda Solidarnosti“ za umetnike i radnike u kulturi.

https://www.peticije.online/formiranje_fonda_solidarnosti_za_umetnike_i_radnike_u_kulturi?fbclid=IwAR2bHHJBmoGqVOdR9ZuQ12oE9TYibHjgouSTBPyzTKblXR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari