Udruženje banaka Srbije: Veliki odziv za konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima 1Foto: Logo

Ponude za konverziju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su banke u Srbiji uputile u Zakonom propisanom roku, naišle su na veliki odziv korisnika, navodi u saopštenju Udruženje banaka Srbije.

Konverziju je, kako navode, do sada prihvatilo oko 60 odsto ukupnog broja klijenata, dok je kod pojedinih banaka konvertovano i do 85 odsto kredita.

Ove brojke nisu konačne, jer rok za izjašnjavanje klijenata još uvek traje, dodaju u saopštenju. Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima. Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

„Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju. Već sada možemo reći da se konverzija uspešno sprovodi, a koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne Zakonom predviđeni rok“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Iz Udruženja ističu da su ponude za konverziju upućene svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima i da će za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiti oko 130 miliona evra. Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari