Ona je posetila izložbu replika eksponata iz čuvenog atinskog Benaki muzeja u beogradskom Etnografskom muzeju, kojom je danas započela desetodnevna manifestacija „Grčki dani u Beogradu“. Vukosavljević i Lidija Koniordu, pre ministarske karijere poznata grčka glumica i reditelj, juče su zajedno obišli i Narodno pozorište u Beogradu, gde su razgovarali sa upravnikom nacionalnog teatra Dejanom Savićem, direktorom Drame Željkom Hubačem, predsednik Upravnog odbora NP Aleksandrom Gatalicom i glumcima Olgom Odanović, Ivanom Bosiljčićem i Slobodom Mićalović.

– U Grčkoj se uprkos krizi i dalje ulaže u kulturu, valjalo bi slediti taj primer – bez obzira na činjenicu da uvek nedostaju sredstva, ljudi neumorno stvaraju, kreativni su i kulturom se bore protiv svega što se dešava. Upravo zbog toga treba biti otvoren za nove ideje i nove glasove, čiji će rezultati možda kroz generaciju-dve prerasti u remek-dela – rekla je gošća iz Grčke, koja je obišla Muzej NP i prisustvovala probi predstave „Ričard Treći“ u režiji Snežane Trišić, saopšteno je iz NP.

Za sutra su najavljeni zvanični razgovori dvoje ministara, a Lidija Koniordu trebalo bi da obiđe i postavku replika eksponata iz Muzeja kikladske umetnosti u Atini koja se popodne otvara u Skupštini grada u okviru „Grčkih dana u Beogradu“. Kako je saopšteno iz Grčke ambasade, zbirka Muzeja kikladske umetnosti obuhvata „mermerne figure i vaze, neke od najstarijih umetničkih predmeta na Egeju, kao i grnčariju za svakodnevnu ili ceremonijalnu upotrebu, koji datiraju iz 3.000 pre Hrista“.