ULUS: Da se preispita odluka da Milivojević ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih 1Aleja velikana, Novo groblje Foto: Dunja Rakić

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) apelovalo je danas da se preispita odluka da Slobodan Era Milivojević ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U saopštenju ULUS je naveo da je u petak, 19. marta nezvanično saznao da kancelarija gradonačelnika Beograda nije uvažila inicijativu tog udruženja i Muzeja savremene umetnosti da Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, iako na dopise dve institucije upućene tim povodom nije stigao odgovor.

„Ova vest je duboko uznemirila umetničku javnost, mnogobrojne kolege i poštovaoce preminulog umetnika. Smatramo to nepravdom prema kulturnoj javnosti, struci likovnih umetnika i prema ličnosti Slobodana Ere Milivojevića, jedinstvenog i produktivnog stvaraoca, koji je posvećeno radio da samog kraja, o čemu svedoče hiljade fotografija materijala pripremanog za njegovu sledeću izložbu“, istakao je ULUS.

Era Milivojević je umetničku aktivnost započeo kao deo čuvene neformalne grupe šestoro umetnika koja je delovala u Studentskom kulturnom centru, i od tada je realizovao brojne performanse i umetničke akcije, po kojima je poznat i uvažavan među generacijama umetnika sve do danas.

Poslednji put publika je imala priliku da vidi njegov rad na ULUS-ovoj Jesenjoj izložbi „Upleteni“ u decembru 2020. Takođe, stručna javnost je jedinstvenog mišljenja o velikom doprinosu umetničke prakse Ere Milivojevića umetničkoj sceni u Srbiji, Jugoslaviji i šire, istakao je ULUS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari