ULUS: Izložba crteža Momčila Mome Antonovića 1Kombinovana tehnika Foto: Bojana Janjić

Izložba crteža Momčila Mome Antonovića, koja se priređuje povodom nagrade koja je posthumno dodeljena ovom umetniku na prošlogodišnjoj Jesenjoj izložbi, biće otvorena u sredu, 17. juna u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

U galeriji ULUS premijerno su izloženi umetnikovi crteži, o kojima u tekstu u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Olivera Vukotić ističe: „U središtu umetnikovih interesovanja oduvek je bio čovek, koji je i predmet crtačkih opservacija. Predstavljen je kao usamljena, ogoljena, naga i suštinski rezignirana individua. Groteskne predstave muških i ženskih figura, bilo da su same ili u grupi, nameću ontološka pitanja koja su u osnovi dela.

Moma je svesno stanovište suprostavljao nesvesnom, i uz pomoć fantazija otkrivao duboke slojeve svoga bića. Realizovana pojavnost data najčešće kroz jednu, centralno pozicioniranu figuru ili povremeno prikazanu grupu ljudi je transpozicija umetnikove intuitivne vizije. U donekle, svedenom motivskom repertoaru, razvijen je registar likova, psiholoških portreta i duševnih stanja depersonalizovanih ličnosti. U njima se prepliću uspomene iz detinjstva, mladosti, zrelog doba i slutnje u kojima nesputani duhovi vode ruku crtača ka praznom papiru.

Okrenut sveukupnosti života, Moma je iza sebe ostavio crteže u kojima se prepliću svetlost i tama, život i smrt, kao semantički antipodi likovne ravni. Na dvodimenzionalnu formu papira on je prenosio doživljaj, sve ono što ga je ljudski i umetnički provociralo a ne ličnost. Fizionomijska i druga diferentnost nastajala je kao plod kontinuirane potrebe za transponovanjem senzacija i instinkta koji se iskazivao kroz temperament i brzu egzekuciju. Upitni, začuđeni, uplašeni ili usplahireni pogledi u sebi nose teret života. Oni manifestuju određeno stanje sveopštih ljudskih osećanja i zato se nameće utisak da se u bilo kojoj od ‘portretisanih’ figura može prepoznati neko od nas“.

Momčilo Moma Antonović jedan je od onih umetnika čije je delo obeležilo srpsku savremenu likovnu scenu. Imao je plodonosan umetnički život, bavio se slikarstvom i crtežom a njegova dela ostaju trajno da svedoče o stvaralaštvu umetnika-posvećenika, koji je, kako je sam govorio, celog života slikao, sliku koju je sanjao.

Biografija: Momčilo Moma Antonović (1937-2019) rođen je u Kruševcu. Osnovnu školu pohađao je u Kruševcu a malu maturu i gimnaziju završio u Kraljevu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu upisao je 1958. godine. Na istoj Akademiji diplomirao je 1963. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga završava i postdiplomske studije. Član je ULUS-a od 1964, godine. Od 1973. godine predaje na

Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u svim zvanjima, slikanje i crtanje. Za redovnog profesora izabran je 1988. godine. Dekan fakulteta bio je u tri mandata. Kao redovni profesor predavao je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja koja dobija već od 1960. godine. Izbor: Prolećna nagrada i Zlatna paleta ULUS-a (1972), Nagrada za slikarstvo na 21. Oktobarskom salonu (1980), Priznanje za najbolje ostvarenje u 1982. godini za izložbu slika u Galeriji KCB (1983), Oktobarska nagrada grada Beograda za retrospektivnu izložbu slika u Nišu (1988), Zlatni beočug KPZ (1994), nacionalno priznanje Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2007), Vukova nagrada (2013), posthumna nagrada na Jesenjoj izložbi ULUS-a (2019).

Umetnička dela Mome Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari