Umetnička igra uprkos nevremenu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Beogradski festival igre – festival koji je stvoren i rastao iz čistog inata – kako je rekla njegova direktorka i osnivačica Aja Jung, ove godine obeležava osamnaestu godinu postojanja, a prvi nastup koji očekuje publiku izvešće prvaci i solisti Njujork siti baleta, 6. i 7. marta u Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (Beogradsko dramsko pozorište), najavljeno je na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini.

Sledeći događaj na festivalu zakazan je za 23. i 24. mart u Beogradskom dramskom pozorištu, a u pitanju je ženevski Alias, čija produkcija nosi naziv „Normalno“. Zappala Danza iz Katanije nastupiće 25. marta u Operi Madlenianum, dok je 28. i 29. marta program ponovo u BDP, koje će tom prilikom ugostiti trupu iz Tel Aviva, Adi Butrus. To je najava za ovaj, a tokom narednih meseci planirane su predstave koreografa i trupa iz čitavog sveta. Samo neki od globalno poznatih imena koji će nastupiti na ovogodišnjem Festivalu su i Džejson Samjuels Smit, kao i Balet džez Montreal, čiji će datumi izvođenja biti naknadno objavljeni.

– Opaki virus i dalje režira, poigrava se surovo sa svim likovima, terminima, poništava letove, zatvara aerodrome, ne dozvoljava vežbanje u baletskim salama, kao ni skidanje maski sa lica igrača i publike. Čak trajno gasi neke manifestacije u svetu. Tera umetnike da traže nove profesije, na pozorišta stavlja katance ili dozvoljava rad sa trećinom ili četvrtinom kapaciteta. Znamo da se niko u pozorištu nije zarazio i da je to nepravda, ali ćutimo srećni da pozorišta ne dobiju drugu namenu – istakla je Jung ukazujući na surov učinak korona virusa po kulturu.

Povodom festivala ona je konstatovala da ih je inat pokretao i onda kada u njih nisu verovali, rađao se kada su ih u njihovoj Srbiji sapletali i omalovažavali, pa su, iz čistog inata, naučili da se bore za vrhunski program. Ona je dodala da publika na predstave čeka duže od godinu dana.

– To su ljudi koji možda nisu išli na žurke i skijanje, ali čekaju Njujork siti balet sa kartom. Neka retka vrsta – primetila je Jung.

Da nema puno manifestacija koje na ovaj način promovišu umetničku igru i na jednom mestu okupljaju svetska imena, kao što to čini Festival igre, slaže se i Maja Gojković, ministarka kulture Republike Srbije. Ona je kazala da je ovogodišnji festival omogućio publici u Srbiji i onima koji će doći iz regiona da uživaju da u predstavama poznatih svetskih izvođača.

– Uprkos nepovoljnim okolnostima izazvanim pandemijom važno je što se Festival održava i ove godine i to pokazuje da je kulturna scena kod nas jaka, a da je publika željna kvalitetnih sadržaja.

Povodom značaja festivala za Srbiju ona je istakla da kultura ima svoje mesto u društvu i da su veliki umetnici rado viđeni gosti pred našom publikom. Prateće programe publika če moći da gleda tokom čitave godine, a tiču se filmova, radionica, izložbi, kurseva…, najavila je Gojković.

– Aja Jung je svojom energijom uspela da napravi jedan svetski festival u Beogradu i treba da budemo zahvalni na tome – ukazao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, a povodom pandemije dodao da se nada da nas virus neće sprečiti, kao prošlog marta, da uživamo u umetničkim programima, kao i to da je vreme da se vratimo normalnom životu.

Beogradski festival igre već osam godina sa delegacijom Evropske unije organizuje brojne programe. Postavljena je izložba u holu Narodne skupštine, a pratiće ga još mnogo kulturnih sadržaja. Svi ambasadori koji su prisustvovali konferenciji saglasili su se da je kulturni značaj ovog festivala nemerljiv.

Jung je istakla i to da je prošle godine jedan festivalski slogan ubrzo zamenio drugi – Nema odustajanja.

– Ove godine idemo u inat vremenu ili nevremenu, ali smo se odlučili da slogan bude poziv na uživanje u živim nastupima i igri – istakla je ona.

Festival igre u aprilu

Komad „Avgust“, koji je Alesandru Šaroniju doneo Zlatnog lava u Veneciji 2019. godine, najavljen je za 1. april u pozorištu Atelje 212. U istoj kući nastupiće i Malpaso, jedna od najtraženijih kubanskih trupa, 3. aprila. Potom će izvedbe imati i 5. aprila u Srpskom narodnom pozorištu, a 7. aprila u Kulturnom centru Gornji Milanovac. Beogradsko dramsko pozorište ugostiće Grupu gospodina Serana iz Barselone 4. aprila. TanzMainz iz Majnca nastupa 5. aprila u Jugoslovenskom dramskom, a 8. aprila Kompanija Magi Maren iz Sent Foa le Lion u Ateljeu 212. Opera Madlenianum ugostiće 9. i 10. aprila trupu Peeping Tom iz Brisela. U Srpsko narodno pozorište 14. i 15. aprila umetnik Dimitris Papajoanu doneće svoju najnoviju produkciju „Mastilo“. Drezden Frankfurt kompanija igre nastupiće 17. aprila u Sava centru. BodyTraffic iz Los Anđelesa 25. septembra nastupiće u Srpskom narodnom pozorištu, a sutradan u Operi Madlenianum. Kompanija Akrama Kana iz Londona gostovaće u Srpskom narodnom pozorištu 1. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari