Umetničke kreacije i vizije dizajnerskog dua - Viktora i Rolfa: Otvorena izložba holandskih modnih dizajnera u minhenskom Kunsthale, koja traje do 6. oktobra 1

Ugledna umetnička galerija Die Kunsthalle München prikazuje prvi put u Nemačkoj veliku retrospektivu holandskog dizajnerskog dua Viktor&Rolf.

Viktor Horsting i Rolg Sneren sa virtuoznošću već gotovo 30 godina koncipiraju i ispituju granice između mode i umetnosti.

Njihove kreacije su, između ostalih, nosili: Madonna, Tilda Swinton, Lady Gaga, Doja Cat und Cardi B kao i baletske produkcije, te u jednoj operi u režiji Boba Vilsona.

Sada je u Kunsthalle München u spektakularnoj postavci izloženo ravno 100 radova ovog vizionarskog dua.

Mnoge kreacije su ovde prvi put izložene, što zajedno sa brojnim video-filmovima, skicama i odevenim porcelanskim lutkama (matrojška), ikoničnim kreacijama ovog dizajnerskog dua, čini ovu izložbu spektakularnom.

Dela renomiranih umetnika kao što su Andreas Gurski, Elen fon Unvert ili Herb Rits su bili neposredna inspiracija za nekoliko njihovih dizajnerskih projekata.

Ova izložba je zajednički projekt sa Tkjeri-Maksim Lorioom, koji je kuratirao i izložbe u ovoj galeriji kao što su bile modne kreacije Žan-Pola Gotjea, fotografije Petera Lindberga i mode Tjeri Muglera.

Da li su kreacije ovog dizajnerskog dua moda ili umetnost?

Na ovo pitanje Viktor i Rolf odgovaraju protiv-pitanjem: ”Zašto je nemoguće da budu oboje?”.

U četvrtoj deceniji njihovog stvaralaštva ovaj holandski dizajnerski duo sebe naziva „Fashion Artists“, što ima posebno mesto u svetu mode.

Izložba ”Viktor&Rolf. Fashion Statements” pokazuje zašto je taj naziv adekvatan.

Ovaj duo kreira ne samo ekskvizitnu couture (visoku modu), već i suptilni prelaz mode preko odeće u umetnost i poeziju, što može postati i društveni stejtment.

Dizajnerske skice ovog dua zrače paradoksalnim šarmom i fragilnošću, koji spaja grandioznost sa intimizmom.

Svaka njihova kolekcija je imala karakter performansa i formulisala je nove paradigme u modi.

Razume se da je pitanje da li je ove kreacije uopšte moguće nositi vrlo vehementno diskutovano, što nikako ne umanjuje njihov umetnički potencijal i njihovo inspirativno zračenje.

Izložba u Kunsthalle u Minhenu je otvorena do početka oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari