Umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani 1

Zoran Radmilović, glumac. Neponovljiv, jedinstven, mađioničar scene. U pozorištu, na televiziji, u filmu.

Privilegiju da mogu da kažu da je on njihov sugrađanin, imaju Zaječarci koji su u čast velikanu srpskog glumišta, podigli spomenik, ulici u kojoj je živeo dali njegovo ime, kao i pozorište Timočke krajine i festivalu, jednoj od najvažnijih kulturnih manifestacija u ovom delu naše zemlje.

– Ove godine naglasak je stavljen na međunarodnu dimenziju festivala, tako da pored Srbije u glavnom i pratećem programu festivala učestvuju i pozorišta iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hravatske, Bugarske i Francuske, što se za vreme trajanja festivala, a to je duže od četvrt veka, nije dogodilo. Kuriozitet je da nam je predsednik žirija za dodelu nagrade “Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet predstave Frederik Poti, direktor “Theatre de la Massue Nica”, a jedan od članova ovog žirija je i Pavlinka Trifunova, direktorka “Državnog lutkarskog pozorišta” u Vidinu. Osim žirija za vizuelni identitet predstave imamo i žiri koji dodeljuje nagradu “Zoranov brk” i nagradu za najboljeg glumca u kome su Ivan Bekjarev – filmski i pozorišni glumac, Miroslav Radonjić – direktor Sterijinog pozorja i Miran Hajoš – ravnatelj “Kazališta Virovitica”. Iako smo imali vrlo malo vremena za pripremu, napravili smo jedan od najboljih festivala u poslednje vreme. Ovo je festival posvećen glumcu i prilikom odabira predstava umetnički savetnici Željko Hubač – direktor “Drame Narodnog pozorišta” u Beogradu, Ivan Bekjarev – glumac i predsednik žirija koji dodeljuje nagradu “Zoranov brk” i nagradu za najboljeg glumca festivala i ja, kao umetnički direktor, odlučili smo se za predstave koje u sebi sadrže veliki umetnički domet, ali i glumačke bravure, budući da su Dani Zorana Radmilovića festival velikih glumačkih ostvarenja. Osim glavnog, festival ima i bogat prateći program u kome su “Meridijan” (“Theatre de la Massue” iz Nice), “Čedo” (Državni lutkarski teatar” iz Vidina u Bugarskoj), “Biti il’ ne biti” klase prof. Božidara Đurovića i doc. Hadži Nenada Maričića “Fakulteta savremenih umetnosti” Beograd, “Made in Zaječar” (Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”), kao i promocija knjige i premijera filma o Zoranu Radmiloviću “Život iza zavese” Dušana Stojanovića, javno čitanje drame “Gorocvet 2012” dr Milivoja Mlađenovića i promocija novih izdanja Sterijinog pozorja.

Treba svakako pomenuti da je zaječarsko pozorište koje nije imalo premijeru dve godine, za ovaj festival pripremilo čak dve. Prva “Made in Zaječar” premijerno je igrana pre par dana i biće prikazana u pratećem festivalskom programu, dok će drugom, “Krađa, svađa itd”, biti zatvoren festival. U međuvremenu počinjemo rad i na trećoj, dečijoj predstavi, dakle krenuli smo u produkcijski zamah.

Na otvaranju 26. Festivala Dani Zorana Radmilovića, o Zoranu Radmiloviću besediće glumica Tanja Bošković, govoriće i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je predsednik Organizacionog odbora festivala. Biće tu i ministar kulture Republike Srpske, zamenik ministra kulture Bugarske, a očekujemo da festival otvori neko od članova Vlade Srbije.

Kompleti karata čija je cena ista kao i prethodnih 12 godina i iznosi tri hiljade dinara, su rasprodati pre početka festivala, što govori o interesovanju publike, a 26. Festival Dani Zorana Radmilovića odvijaće se pod motom “Umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani”, inače rečenicom Zorana Radmilovića. Verujem da će ovi “Zoranovi dani” biti sadržajan i jedinstven susret pozorišnog dela sa publikom, što se dešava u određenom trenutku i u određenom prostoru, pa pozorište čini tako nepredvidljivim i uzbudljivim – kaže Vladimir Đuričić, direktor festivala i vd. upravnik PTK “Zoran Radmilović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari