Umetnost za tri groša 1

Predstavom „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, sa rediteljskim potpisom Igora Vuka Torbice (koprodukcija Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja), na sceni Terase između crkava večeras počinje 31. Grad teatar Budva.

Jedan od najuglednijih i najelitnijih festivala u regionu proglasiće otvorenim reditelj Ljubiša Ristić, koji je sa svojim KPGT-om pre tri decenije bio osnivač Grada teatra.

Brehtovski naslov „Za tri groša“, pod kojim će se odvijati ovogodišnji festival (cene karata za sve programe biće tri evra, da bi elitna kultura bila dostupna intelektualnoj eliti, koja je u današnjem društvu osiromašena i odvojena od finansijske elite, kako se navodi u saopštenju Grada teatra), ima u sebi simboličnu poruku istaknutog nemačkog intelektualca i dramatičara, levičara i kritičara kapitalizma, socijalne i moralne bede – da su umetnost i kultura sredstva građanskog i socijalnog angažmana.

Takvu ideju nose brojne predstave ovogodišnjeg programa, koji se tradicionalno „naslanja“ na beogradsku produkciju. Pred budvanskom publikom će biti drama Dejana Dukovskog „Prometejev put“ u režiji Milana Neškovića, produkcija Dorćol Platza, koja govori da čovek mora da se pobuni protiv korporativnog sistema ako želi da preživi. Tu je i autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević „Sloboda kao najskuplja kapitalistička reč“ (Bitef teatar), a na budvansku scenu se vraća prošlogodišnja koprodukcija Grada teatra i beogradskog Ateljea 212, Bergmanova „Jesenja sonata“, u režiji Jagoša Markovića.

Beogradski reditelj Boris Liješević predstaviće se ovog leta autorskim projektom „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, koji postavlja žestoka pitanja o značenju poštenja danas – gde su moral, sistem vrednosti i ljudska solidarnost u vremenu u kojem ekonomske prilike, kroz nemilosrdan pritisak da se „uspe“, kao „recept“ afirmišu beskrupuloznost, samoživost, manipulaciju i laž.

Nova produkcija ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnjih igara, Krležini „Gospoda Glembajevi“, u novom rediteljskom čitanju Zlatka Svibena, koji su od same najave izazvali veliku pažnju pozorišne javnosti u regionu, samo nekoliko dana posle premijere u Dubrovniku, 13. avgusta, naći će se i na budvanskoj sceni.

Nemanja Radulović, Ivana Dimić

Književni program Grada teatra nastavlja tradiciju duha antičkih i mediteranskih trgova kroz žive i naporedne razgovore sa piscima na Trgu pjesnika, predstavljajući najmarkantnija i najznačajnija književna izdanja iz regiona u protekloj godini. Tu će se ovog leta naći Jelena Pilipović sa knjigom „Ka lepoti. Erotološko čitanje Sapfine poezije“ (Nagrada „Nikola Milošević“), Ivana Dimić sa romanom „Arzamas“ ovenčanim NIN-ovom nagradom. Trg pjesnika će obeležiti 170 godina od objavljivanja NJegoševog „Gorskog vijenca“, a gosti Književnog programa biće i Balša Brković, jedan od najpoznatijih i najangažovanijih pisaca i intelektualaca u regionu, poznati bosanski pisac Bekim Sejranović…

Muzički segment 31. Grada teatra nosi znak svetske zvezde, našeg violiniste Nemanje Radulovića, koji će održati koncert u okviru programa „Kanada u svetskoj muzici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari