Umro hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović 1Foto: Beta

Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, piše Jutarnji list. Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Postdiplomski studije grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu a za svoj umetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Fadil Vejzović je bio svetsrani autor koji je stvorio jbiman i raznovrstan opus posvećen uvek istoj ženi.

“To je Galateja, uskrsla iz dva antička mita, koju autorova poetika u našem podneblju pretvara u Jelenu, ženu koje nema. Fadil je poslednju izložbu imao marta 2022. Preminuo je u Zagrebu, poslednjeg dana septembra” podseća  RTS.

Večna tema i inspiracija  Vejzovićevog  rada  bili su žensko telo i lepota.

Vejzović se, osim slikarstvom, tokom  cele umetničke karijere bavio i ilustracijama pa je sarađivao s brojnim  izdavačkim  kućama.

Godine 2019. objavio je ilustrovanu knjigu prema pesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.

Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umetnike, navodi  Jutarnnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari