Umro mađarski pisac Peter Esterhazi 1

Peter Esterhazi, veliki mađarski pisac i jedan od najvažnijih savremenih evropskih pisaca, umro je u četvrtak u Budimpešti, saopštila je piščeva porodica.

Esterhazi se od septembra prošle godine lečio od raka pankreasa.

Rođen u Budimpešti 1950. godine. Prepoznat kao moderan, inovativan i duhovit pisac, Esterhazi je plenio pažnju i svojim knjigama i svojim entuzijastičkim učešćem u književnom, kulturnom i javnom životu. Završio je studije matematike, ali je samo nekoliko godina je radio u svojoj struci pre nego što je postao profesionalni pisac.

Među velikim delima Esterhazija nalaze se: „Proizvodni roman“, „Mala mađarska pornografija“, „Pomoćni glagoli srca“, „Uvod u lepu književnost“, „Knjiga o Hrabalu“, „Čudesni život ribice“, „Pogled grofice Han-Han. Nizvodno Dunavom“, „Zapisi jednog dušebrižnika“, „Jedna žena“, „Harmonia caelestis“, „Ispravljeno izdanje“, „Sloboda je težak otrov“… Zajedno sa mađarskim nobelovcem Imreom Kertesom, napisao je knjigu „Ista priča“.

Dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih nagrada. Bio je član Nemačke akademije za jezik i književnost, Akademije umetnosti u Berlinu, kao i Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti. Na srpski jezik prevedeno je više Esterhazijevih knjiga, a poslednjih godina prevode je objavljivao Arhipelag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari