Mihajlo Pantić za Danas: Mašta Gorana Petrovića otišla je u večnost, a kada pisac ode on nastavlja da živi u svojim knjigama i u sećanju kulture kojoj je pripadao 1

Goran Petrović je otišao prerano, ostavljajući iza sebe nezaobilazno značajan prozni opus duboko ukorenjen u nacionalnoj istoriji i tradiciji, koji je na sreću, u našoj poslovično inertnoj sredini, pravovremeno potvrđen i zasluženo nagrađen – kaže za Danas književni kritičar i pisac Mihajlo Pantić povodom smrti akademika i pisca Gorana Petovića.

– Duboko žalim što moj književni prijatelj i saputnik nije dovršio dela koja je zamislio i pisao tokom minulih dvadesetak godina. No, uprkos tome, Petrovićevi romani počev od Atlasa opisanog nebom, preko Opsade crkve Svetog Spasa i Sitničarnice „Kod srećne ruke”, sve do skorašnjih Ikonostasa i Papira reprezentuju srpsku umetničku prozu s kraja prošlog i početka ovog veka na posebno upečatljiv način, koji je čitaoca pozivao na avanturu plovidbe beskrajem bezobalne mašte.

Mihajlo Pantić podseća da je pre mnogo godina, povodom jednog ranog Petrovićevog romana, napisao da mašta stanuje u Kraljevu.

– I sada je ta mašta otišla u večnost iza koje, kao i svaki put kada ode neki značajan autor, ostaje praznina koja se nikako ne može nadoknaditi ni ispuniti.

Sa Petrovićevim knjigama pripovedaka i romanima, koji su nailazili na nestandardno dobar prijem i kod naše i kod inostrane čitalačke publike, srpska književnost potvrdila je svoje nesporno mesto na evropskom duhovnom i kreativnom horizontu. Kada pisac ode on nastavlja da živi u svojim knjigama i u sećanju kulture kojoj je pripadao. Goran Petrović to nedvosmisleno potvrđuje – ističe Mihajlo Pantić.

Goran Petrović preminuo je danas u Beogradu, u 63. godini, posle kraće i teške bolesti, kako je potvrdila njegova porodica. Bio je laureat najprestižnijih književnih priznanja – pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, dobio je Nagradu „Prosvete“, „Meša Selimović“, Ninovu nagradu za roman godine, „Vitalovu“, „Račansku povelju“, nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“.

Tu su i nagrade „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“ za dramski tekst, „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za celokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za celokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, Zlatna knjiga Matice srpske, nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, „Beogradski pobednik“…

Goran Petrović bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra, a za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine,.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari