Univerzalni objekti Tanje Vujinović 1

Izložba „Univerzalni objekti“ umetnice Tanje Vujinović, koja se može pogledati do 12. oktobra u Galeriji Lucida u Čika Ljubinoj 11, predstavlja autorkin izbor radova nastalih u pogonu kompjuterskih igara, digitalnih printova i ambijentalnih instalacija.

Trilogiju „Omen“ čine dva različita segmenta, jedan je s monumentalnim lutkastim telima avatara i svetom čudesnih biljaka iznad njih, a drugi se sastoji od četiri siva digitalna printa s naučnofantastičnim pejzažima i hiperrealističnim ljudskim figurama. U serijalu „Posmatrači“ na printovima su antropomorfni avatari u ambijentu izlagačkih prostora, galerija ili muzeja, a u video-radovima „Formacije“ je predstavljeno osam maskiranih avatara oba pola u različitim virtuelnim okruženjima.

„Avatari kohabitiraju u grupi, dok su neprestano regulisani pogledima drugih botova, koje možemo razumeti i kao ‘pogled’, regulatorni instrument o kojem je pisao Žan Pol Sartr. Kao u Noh teatru, usporen ritam, ‘maske’, koje sugerišu stanja svesti, naglašena gestikulacija, pokreti koji su inspirisani pokretima Zen sveštenika ali i pokretima koji potiču iz borilačkih veština, stvaraju beskonačni ne-narativ koji otelotvoruju represivne sile tehnološkog nadzora“, rekla je Tanja Vujinović za ovaj segment svojih radova.

Ona je takođe izložila i interaktivni rad „Mrtva priroda“ i prostornu instalaciju „Mrtva priroda: skladište“, dok se u celini „Zaostavština“ bavi referencama iz istorije umetnosti. Reč je o video-radovima gde su avatari u društvu reprodukcija poznatih radova trojice značajnih umetnika 20. veka. To su „Crni krug“ i „Crni kvadrat“ Kazimira Maljeviča, plavi baloni Iv Klajna, kao podsećanje na akt puštanja 1001 plavog balona u Parizu 1957. godine koje je ponovljeno na zatvaranju Klajnove retrospektive 50 godina kasnije u centru Žorž Pompidu i kontroverzni rad „Umetnikov izmet“ Pjera Maconija. Prema rečima Vujinovićeve, „Zaostavština“ propituje materijalnost kompjuterskih igara kao medija ali i mogućnost gubljenja datoteka.

Tanja Vujinović je rođena 1973. godine a diplomirala je slikarstvo 1999. na Akademiji za likovnu umetnost u Beogradu. Godine 2010. je doktorirala na području Filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanističke studije u Kopru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari