Upravljanje pravima u muzičkoj industriji 1Foto: Maskom

Kompanija „Mascom“ osnovala je joint venture OMRA (Open Music Rights Adria), sa engleskom grupom kompanija „State 51“, vlasnikom najsavremenije digitalne muzičke platforme.

OMRA će na tržište istočne Evrope doneti koncept upravljanja pravima iz oblasti muzike poslednje generacije, koja na istoj platformi kombinuje plasman digitalnog sadržaja i ostvarivanje srodnih prava proizvođača fonograma. Između ostalog, OMRA će domaćim i stranim klijentima obezbeđivati najveći mogući stepen transparentnosti – što je imperativ u savremenom poslovanju u autorskim i srodnim pravima. Ovo je prvi put da se nešto slično nudi na tržištu Srbije, što će nesumnjivo pozicionirati Srbiju kao lidera u ovoj oblasti u regionu, navodi se u saopštenju Maskoma.

OMRA ce svoj poslovni model promovisati iz centrale u Beogradu i regiona Adria a, obzirom na svoje kapacitete, ima ambiciju da aktivnosti proširi na  Evropu i Ameriku. Ono što je posebno zanimljivo je da je ovo prva strana investicija iz Engleske koja kombinuje administraciju prava sa hi-tech pristupom, prateći zahteve savremenog svetskog tržišta.

Predstavnici kompanije OMRA sastali su se sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim koji je istakao da je „Velika Britanija druga zemlja u svetu po zaštiti intelektualnih prava, ali i kada je u pitanju razvijanje i digitalizacija muzičke industrije. OMRA se ovim poslom bavi još od 1991. godine, a sada postoji ideja da se u Beogradu otvori regionalno sedište kompanije, odakle bi se vodio posao za čitav region. To bi nam donelo nova radna mesta i zato su ovakve investicije važne za Beograd“ rekao je Mali. Grad Beograd je pokazao interesovanje i ponudio podršku za dalja ulaganja u oblast upravljanja pravima iz oblasti muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari