Urnebesna tragedija naše stvarnosti 1

Predstava Urnebesna tragedija, jedan od najuspešnjih komada Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića premijerno će biti izvedena sutra od 20 sati na sceni Mira Trailović u Ateljeu 212, najavljeno je iz ove kuće.

Brojnu glumačku ekipu predvodi Branimir Brstina koji će tumačiti lik Vasilija, kao ličnu posvetu svom prijatelju Danilu Bati Stojkoviću, koji je ovu istu ulogu maestralno odigrao u prvom životu Urnebesne tragedije.

Podsećanja radi, ova drama je svoju praizvedbu imala početkom devedesetih godina prošlog veka a ubrzo potom je dobila i svoj filmski oblik. Kao i većina komada Duška Kovačevića i ovaj se zbiva u našoj, prepoznatljivoj, naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj  poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti prelazi u urnebesno.

Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima. Kum novopečenim mladencima je njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne.

Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni su za susret sa bolesnicima. Odjednom, ova naizgled uobičajena  porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje, i  najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične,, apsurdne i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta. Reč je o komadu u kome niko nikog ne razume, pa ni sebe samog, u kome se ne zna ko je luđi, ovi dijagnostifikovano ludi i kao takvi hospitalizovani, ili ovi slobodni; Ovo je, kako se najavljuje, komad posvećen nama i stvarnosti kojoj se ne zna gde počinju zidovi ustanove za mentalno obolele i da li su ludi unutra ili, zapravo,  napolju. Ceo taj urnebesni haos gledamo očima dečaka Nevena koji pokušava da odgovori na pitanje „Ko sam ja?“.

Ostale junake u komadu igraju: Anica Dobra, Nebojša Ilić, Sonja Kolačarić, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Branislav Zeremski, Branislav Trifunović i Rade Nikolić. Asistent reditelja je Patrik Lazić, scenografkinja Vesna Popović a kostimograf Boris Čakširan. Reprize Urnebesne tragedije su zakazane za 12, 20 i 23. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari