Uručenje nagrade za najbolju režiju „Bojan Stupica“ Jovani Tomić 6. februara u Bitef teatru 1Foto: Nenad Šugić/promo

Ceremonija dodele bijenalne nagrade za najbolju režiju „Bojan Stupica“ novoj laureatkinji Jovani Tomić, zakazana je u nedelju, 6. februara na sceni Bitef teatra, posle izvođenja predstave „Kretanje“.

Ovo prestižno priznanje rediteljki će uručiti Egon Savin, predsednik žirija (članovi su bili Boris Liješević i Kokan Mladenović, a odluku su doneli jednoglasno).

Nagradu “Bojan Stupica” dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, a Jovana Tomić je svojim ostvarenjem “Kretanje” trijumfovala u konkurenciji deset predstava premijerno izvedenih u pozorištima u Srbiji u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2021.

Ova produkcija Bitef teatra nastala je po drami Dimitrija Kokanova, i od same premijere prate je veliki uspeh i priznanja.

Na 65. jubilarnom Sterijinom pozorju osvojila je čak šest nagrada – Sterijinu nagrada za najbolji tekst, za najbolja glumačka ostvarenja (Jelena Ilić i Aleksandar Đinđić), najbolji kostim (SELENA ORB), Sterijinu nagrada iz Fonda “Darinka Dara Čalenić″ za najboljeg mladog glumca (Pavle Mensur), i nagradu žirija Okruglog stola kritike za najbolju predstavu.

Projekat “Kretanje” je imerzivna predstava koja omogućava publici da, krećući se kroz različite prostore pozorišta Bitef, uroni u šest različitih svetova, gde ljudi i prostori – kao što su na primer fabrika i bašta – pričaju intimne monologe o usamljenosti…

Jovana Tomić je 34. dobitnik nagrade koja nosi ime legendarnog jugoslovenskog pozorišnog reditelja, a ona se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice (rad akademskog vajara Stevana Bodnarova), i unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog
slikara i scenografa Geroslava Zarića).

Predstava “Kretanje” počinje u 20 časova, i traje sat i trideset minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari