"Usamljen u borbi za drugačiju politiku" 1Foto: Peđa Popović

Slobodan Inić bio je osobena pojava u intelektualnoj javnosti Srbije, levičar a ne antikomunista, demokrata ali ne i nacionalista, često posmatran kao Don Kihot i usamljen u borbi za drugačiju politiku i društvene promene, neka su od sećanja sa promocije knjige „Ogledalo istine“ Slobodana Inića koja je održana na štandu Danasa tokom Sajma medija.

O knjizi su govorili Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa i Inićev prijatelj, nekadašnji glavni i odgovorni urednik lista Danas Grujica Spasović,  istoričarka Latinka Perović, kao i  Branimir Inić, rođeni brat autora.

Razgovor je o ovom izdanju Dan Grafa, izdavača lista Danas, vodio novinar i kolumnista Danasa Rade Radovanović.

Knjiga „Ogledalo istine“ sadrži odabrane eseje koje je Slobodan Inić tokom života napisao, ali i sećanja i zapažanja brojnih njegovih savremenika, saradnika, prijatelja koji osvetljavaju nove detalje njegovo života. 

Među njima je i Latinka Perović koja je na predstavljanju istakla da su za priređivanje ovog dela bili potrebni osećanje za vrednost knjige i razumevanje za vrednost intelektulanog i moralnog angažovanja Inića.

„Ovo je dobar izbor iz njegovih knjiga, brojnih eseja, članaka, intervjua i sećanja savremenika… Knjiga je izuzetno aktuelna jer je Inić bio osobena pojava u intelektualnoj javnosti Srbije 80-tih i 90-tih godina. Počeo je kao član Saveza komunista Jugoslavije a u godinama koje su nailazile posebno je bio posvećen pitanjima koja su proizilazila iz globane krize ali i unutrašnje krize jugoslovenskog režima“, ukazala je Perović. On je istakla i da je Inić bio posvećen traženju alternative u okviru postojećeg sistema da bi se sačuvalo ono što je smatrano tekovinama celog društva.

– Bio je oštar kritičar partijskog monizma i zagovarao pluralizam nadajući se da će se iz rasprave o tome gde društvo treba da krene, roditi nega racionalna alternativa, naglasila je Perović. Ona je dodala i da joj poznanici u ausretu često pomenu da Inić nrdostaje našem društvu, te da se nada da će knjiga barem malo nadomestiti to odsustvo.

"Usamljen u borbi za drugačiju politiku" 2
Foto: Peđa Popović

Grujica Spasović, koji je bio i urednik ovog izdanja, prisetio se Slobodana Inića u britkom duhu, skoro poetičnim rečima opisujući Inićev lik i delo.

– Levičar, a ne antikomunistan demokrata ali ne nacionalista, nenadmašan polemičar ali nije bio tvrdokorno vezan za gledišta koja je branio. Svi ga porede sa Don Kihotom i zaključuju da je uvek bio i ostao stranac u svojoj zemlji, naglasio je Spasović dodajući da danas možda bolje razumemo šta je ovaj vrsni političar želeo da kaže.

Spasović se posebno zahvalio Branimiru Iniću koji je u vreme „kada nije bilo majbezazlenije pisati za Danas“ upravo našem listu ponudio da objavi dragocenu građu o životu svoga brata. 

Branimir Inić istakao je da je pri radu na ovoj knjizi najtežio deo bilo lično i emotivno sećanje na nekoga bliskog koga više nema među nama? Te da je trebalo dosta vremena za prikupljanje svih eseja, rukopisa…

Alkesa Đilas koji se lično družio sa Inićem otkrio je detalje iz njegovo života naglašavajući kako je Slobodan Inić, „odustavši od političke borbe, on sam posatao još borbeniji i smelo i efektno napadao Miloševića“. Đilas je zaključio je da Inć odlučno odbacio revolucionarno nasleđe, čvrsto uveren da se do demokratije može doći samo demokratskim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari