Uskoro Festival autorskog filma, sa vizuelnim identitetom posvećenim Godaru 1Foto: Denise Jans/Unsplash

Ovogodišnji Festival autorskog filma, 28. po redu, ove godine se održava na nekoliko lokacija u Beogradu i Srbiji, a kreiran je i novi vizuelni identitet.

Vizuelni identitet festivala posvećen je Žan-Lik Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije. Najznačajniji predstavnik „Novog talasa” i jedan od najuticajnijih autora ostaće zapamćen po svojim smelim i snažno političkim delima među kojima su Do poslednjeg daha (1960) i Ludi Pjero (1965), ali i po večnoj želji za traganjem za novim filmskim jezikom.

Plakat festivala je dizajnirao Marko Vuleta-Đukanov (aka Floating Bstrd). Za svoje vizuelno rešenje ovaj beogradski umetnik je rekao da je bio inspirisan filmom Ludi Pjero i plakatom na kome se nalazi upečatljiv lik Žan-Pol Belmonda.

„S obzirom da će festival deo svog programa posvetiti Godaru plavo lice sa originalnog plakata sam vizuelno prikazao kao da je obrisano, jer Festival autorskog filma i jeste mesto gde se odbacuju uzori i kreće u nešto svoje”, istakao je Vuleta.

Na FAF-u će biti održana tribina posvećena Godarovom opusu, kao i projekcija filma Zbogom jeziku (3D).

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti najbolja savremena filmska ostvarenja koje odlikuje jedinstven stil i različiti tematski koncepti autora i autorki. Publika će imati priliku da pogleda pobednike svetskih festivala, kao i filmove reditelja koje šira javnost voli i odlično poznaje. Kroz filmske priče će nas voditi centralne programske celine, glavni i takmičarski program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža jadranskih festivala predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Sve informacije o festivalu biće uskoro objavljene na sajtu www.faf.rs. Festivalski program može se pratiti i preko zvaničnih naloga na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.