Uspomene Rahele Ferari i Hajdnov mlađi brat 1

Za prvi vikend posle obeležavanja 20 godina postojanja Opera i teatar Madlenianum nudi ambiciozan program – u subotu gostovanje predstave „Rahelina kutija“ Vlade Petriće i Nikole Jelovca.

A u nedelju premijeru „Rekvijema“ Mihaela Hajdna u izvođenju u izvođenju Akademskog hora „Obilić“ AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“.

Autorski projekat nezavisne produkcije Kino-Teatar, koji je premijerno izveden u JDP-u početkom aprila 2015, „Rahelina kutija“, u subotu igra na Maloj sceni Madlenianuma. To je tragikomedija o životnoj priči čuvene srpske i jugoslovenske glumice jevrejskog porekla Rahele Ferari, koja je tokom 60. godišnje karijere u pozorištu, na filmu i televiziji ostvarila antologijske uloge. U nekonvencionalnoj dramskoj formi, korišćenjem tri lika, koji predstavljaju Rahelu Ferari u različitim životnim dobima, Vlada Petrić i Nikola Jelovac otkrivaju „tajnu njenog života“ i patnje tokom nacističke okupacije. Rahelu Ferari igraju: Nada Šargin, Mirjana Karanović i Branka Petrić, predstavu, na čijoj su realizaciji sarađivali Jovan Ćirilov i Dara Čalenić, režirao je Nikola Jelovac, muziku je komponovao Vuk Prađovski, a kostime je kreirala Snežana Filipaš.

Seriju velikih koncerata u jubilarnoj 2018. godini Madlenianum će u nedelju započeti premijerom „Rekvijema” austrijskog kompozitora Mihaela Hajdna u izvođenju Akademskog hora „Obilić“ AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“. Kao gosti su beogradski simfoničari i solisti: sopran Aleksandra Jovanović, mecosopran Jovana Jovićević, tenor Marko Živković i bariton Marko Pantelić. Dirigent je Radan Jovanović.

Mihael Hajdn (1737-1806), mlađi brat svetski popularnog kompozitora Franca Jozefa Hajdna, bio je takođe kompozitor. Njegovo stvaralaštvo nije uticalo na razvoj klasične muzike u meri u kojoj je to učinilo delo njegovog brata, ali ni njegov značaj nije zanemarljiv. Radeći kao kapel majstor na dvoru porodice Esterhazi, Mihael Hajdn je iznedrio dela koja su uticala na stvaranje nove zvučne slike 18. veka. Mihael Hajdn je, između ostalog, bio učitelj muzike Karla Marije fon Vebera, a istoričari muzike smatraju da je njegovo vokalno-instrumentalno delo „Rekvijem“, komponovano 1771, umnogome uticalo na razvoj muzičkog jezika i stila Volfganga Amadeusa Mocarta i da ga je podstaklo da napiše svoj čuveni „Rekvijem“ u de-molu. Prošle godine obeležena je 280. godišnjica njegovog rođenja Mihaela Hajdna, što je povod za ovo premijerno izvođenje njegovog „Rekvijema“ na Velikoj sceni Madlenianuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari