Uzbudljiv svet vajara Vukašina Milovića: U Galeriji Haos večeras izložba skulptura i crteža na metalu "Linearni koloplet" 1Foto promo Galerija Haos

Umetnik respektabilnog i sugestivnog likovnog izraza i retke individualnosti, kako je o vajaru Vukašinu Miloviću zabeležila likovna kritika, predstaviće se u Galeriji Haos, večeras u 20h, recentnim radovima, crtežima na metalu apstraktne provenijencije, a njegovu izložbu pod naslovom „Linearni koloplet“ otvoriće istoričarka umernosti i autorka teksta u katalogu, Olivera Vukotić.

Milovićeva skulptorska istraživanja, u poslednje vreme ili u jednom segmentu, usredsređena su na čistu likovnost i govor plastičke forme lišene svake narativnosti, što je bio iskorak iz figurativnog sveta u svet apstraktnih ideja. Evidentna je snaga crteža u sukobu sa otporom materijala, navodi se u saopštenju Galerije Haos.

Uzbudljiv svet vajara Vukašina Milovića: U Galeriji Haos večeras izložba skulptura i crteža na metalu "Linearni koloplet" 2
Foto promo Galerija Haos

„U skulptorskom tretmanu metala potrebna je zavidna veština, a zamišljeno ishodište mora da poseduje definisane likovne probleme, u ovom slučaju, sadejstvo u poetskoj igri, prostorima duhovnog i nevidljivog sa igrom linija i linearnih usecanja, proreza, dijagonala, ožiljaka, zasecanja, šrafura, arabeski, koncentričnih krugova na tvrdu metalnu podlogu“, ističe istoričarka umetnosti i direktorka Haosa Borka Božović. .

Vukašin Milović, poznat kao autor snažnog ekspresivnog crteža, najpre potezima četke a potom suptilnim linijama, ovim radovima čini još korak dalje tvoreći likovne objekte i metalne plohe u plitkom reljefu, besprekorno zanatski izvedene. Zapravo, ovaj vajar i profesor vajarstva tvori crteže na metalu kakve do sada nismo imali prilike da predstavimo, a u kojima se prepliću kreativna igra asocijativnog i intimne misaone refleksije, proživljeni doživljaj, snažne emocije i promišljena intervencija.

„Budući da je vajarstvo, gotovo po pravilu, teška i skupa umetnost, imamo potrebu da istaknemo kako je ovde reč o vrhunskim ostvarenjima visokog umetničkog dometa koja će se naći pred beogradskom publikom od 9. aprila do 9. maja ove godine“, navodi Božović.

Vukašin Milović priredio je do sada trideset samostalnih izložbi skulptura i crteža u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko sto grupnih, bijenalnih, trijenalnih i međunarodnih izložbi. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, među kojima ističemo: Nagrada Univerziteta umetnosti u Beogradu, 1984; Nagrada Fonda Sreten Stojanović FLU u Beogradu, 1988; Nagrada za najuspešnijeg učesnika na Međunarodnom simpozijumu skulpture u Hanoju.

Tu je i Gran Pri Beogradskog sajma 1977. za postavku izložbe na štandu, 2002; Nagrada za skulpturu na 27. Oktobarskom salonu u Kovinu, 2009; Prva nagrada na Međunarodnom salonu u Zrenjaninu, 2018; Nagrada 3. Niškog salona, 2018; Nagrada Zlatno dleto ULUS-a, Beograd, 2019. i Specijalna nagrada 36. Čukaričkog salona, Beograd, 2023.

Dela je izveo u javnim prostorima u Srbiji, Vijetnamu i Litvaniji. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim muzejima i kolekcijama.

Vukašin Milović (1962) je diplomirao (1988) na Vajarskom odseku FLU u Beogradu u klasi prof. Nikole Koke Jankovića. Na istom odseku je magistrirao 1990. u klasi prof. Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. Na Vajarskom odseku Fakulteta umetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici radio je u periodu 2010-2015, a u zvanje vanrednog profesora izabran je 2015. godine. U periodu 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od 2015. je docent, a od 2020. je vanredni profesor na Odseku za primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari