Užička izložba o Sergeju Dovlatovu u Novom Sadu 1Sergej Dovlatov/Foto: Promo

Izložba „Zona Dovlatov“, povodom Svetskg dana knjige i autorskih prava, biće otvorena večeras u 18 časova u u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Izložbu, koja prikazuje život i delo poznatog ruskg pisca Sergeja Dovlatova (Ufa, 1941- Njujork, 1990), pripremili su, krajem 2019. godine, članovi Čitalačkog kluba Užičke gimnazije, u saradnji sa Užičkom književnom republikom i Narodnom bibliotekom Užice, uz podršku Grada Užica.

Nakon Užica, obimna postavka sa mnoštvom panoa, knjiga, fotografija, zanimjivim grafičkim prikazima i drugim eksponatima, čiji deo je dokumentarni film o Dovlatovu, gostovala je u Vranju i Bajinoj Bašti.

Užička izložba o Sergeju Dovlatovu u Novom Sadu 2
Deo izložbe/Foto:N.Kovačević

Veliki pisac, koga nazivaju modrenim Čehovom, a časopis Njujorker ga je svrstao među 20 najvećih književnika 20. veka, za života nije objavio nijednu svoju knjigu u tadašnjem SSSR-u. Kao nepodoban i cenzurisani pisac, emigriao je u SAD, 1978. godine. Šest meseci nakon njegove smrti, štampana je njegova prva knjiga u Rusiji.

Njegova dela, poput romana Kompromis, Zona, Puškinova brda, Naši, Zanat, Kofer, Strankinja, Predstava, i zbirki priča Nevidljiva knjiga, Solo na andervudu, Marš samaca, prevedena su na više od tridesetak jezika.

Nadavni igrani flm „Dovlatov“, sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, skrenuo je pažnju naše javnosti na buran i težak život velikog pisca, čija dela su stekla popularost najpre u Americi, a potom u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari