Vahidin Prelić, reditelj dečje predstave „Vasilisa Prekrasna“ u Narodnom pozorištu Užice: „Dobro može da pobedi zlo“ 1Vahidin Prelić/Foto: Nenad Kovačević

„Pripremili smo moderan dečji komad koji obiluje simbolima i mataforama, s namerom da prikažemo šta je dobro, a šta zlo i da dobro može da pobedi zlo“.

To za Danas kaže Vahidin Prelić, uspešni pozorišni, filmski i televizijski glumac, koji je u Narodnom pozorištu Užice režirao dečju predstavu „Vasilisa Prekrasna“, dramu koju je, inspirisan ruskom bajkom, napisao Miodrag Miša Stanisavljević (Srednja Dobrinja kod Požege, 1941-Beograd, 2005).

Užički ansambl će predstavu premijerno igrati večeras (27. novembar) od 18 časova na Velikoj sceni.

U komadu, posebno ističe Prelić, nema scena agresije, već se njime promoviše borba protiv svih vidova nasilja, od vršnjačkog do nasilja nad ženama.

Vahidin Prelić, reditelj dečje predstave „Vasilisa Prekrasna“ u Narodnom pozorištu Užice: „Dobro može da pobedi zlo“ 2
Predstava „Vasilisa Prekrasna“ NP Užice/ Foto: Radovan Baja Vujović

„Nadam se da će naš komad deca pamtiti i da će ih vratiti istinskim moralnim vrednostima. Namera nam je da prikažemo da je pojedinac može da promeni mnogo toga oko sebe.  On se suprotstavlja nemani i zlu, koje se ustremilo na kraljevstvo u kome živi“, objašnjava Prelić.

Postavku komada je započeo mr Nemanja Ranković, umetnički direktor NP Užice ali je, zbog njegove bolesti, Prelić preuzeo režiju.

Biće to druga Prelićeva režija u užičkom pozorištu, jer je 1999. godine  postavio monodramu „Hamlet mašina“, a režirao je i četiri komada u užičkom Udruženju gluvih i nagluvih.

„Oduvek sam želeo da napravim predstavu za decu sa epskom fantastikom, sa bićima iz slovenske mitologije“, objašnjava naš sagovornik.

Vahidin Prelić, reditelj dečje predstave „Vasilisa Prekrasna“ u Narodnom pozorištu Užice: „Dobro može da pobedi zlo“ 3
Foto: Radovan Baja Vujović

Istakavši da je Miša Stanisavljević, oslanajajući se rusku bajku, napisao dramu o nama i našem mentalitetu, Prelić otkriva da je komad postavio služeći se umetničkim referensama Boba Vilsona i minimalističkim rešenjima, sa likovima kao da su sa druge planete.

Drama Miše Stanisavljevića, dodaje, „nije samo bajka o cerevićima, nego je edukativna priča o tome da ne znači – ne.

„Ne može neki bahati velmoža (zmaj Ognjan) da otima sve što misli da mu pripada, samo zato što je u stanju da bljuje vatru. S druge strane, carević Ivan, koga maltetraju njegovi najbliži, dokazuje da pojedinac može nabolje da promeni svet“.

Vahidin Prelić, reditelj dečje predstave „Vasilisa Prekrasna“ u Narodnom pozorištu Užice: „Dobro može da pobedi zlo“ 4
Foto: Radovan Baja Vujović

Komad, dodaje, „ima elemente, operete, modernog teatra, komedije del arte, pa i alternativnog pozorišta, svega onoga što deca, trenutno, ne mogu da vide na televizijama i u drugim medijima“.

Muziku je, ističe, osmislio Luka Stanisavljević, sin Miodraga Miše Stanisavljevića, a kako je komad u stihu, ona je, objašnjava naš sagovornik, bila inspiracija i za operetske elemente.

„Tražili smo poseban scenski jezik i nadam se da će ga deca prepoznati i prihvatiti“, očekuje reditelj od najmlađe užičke publike.

Glumci 

Osim reditelja koji tumači dve uloge, u komadu igraju: Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Branislav Ljubičić, Janko Radišić, Nikola Penezić, Biljana Prokić, Tijana Karaičić Radojičić, Divna Marić i Biljana Zdravković.

Autorski tim

Scenografiju su osmislili reditelj Prelić i Tamara Bušković, koja je autorka kostima, muziku Luka Stanisavljević, dizajn svetla Aleksandar Rosić, a dizajn svetla Nikola Pejović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari