Foto: NIS

Gergijev je specijalno povodom ove muzičke manifestacije doleteo na Mećavnik, a pod njegovom dirigentskom palicom, simfonijski orkestar „Boljšoj“ je izveo uvertiru „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog. 

Peti po redu „Boljšoj“ festival je otvoren u četvrtak 13. jula, i tokom tri dana trajanja, publika je imala prilike da uživa u nastupima najpoznatijih muzičkih zvezda današnjice – violiniste Romana Simovića, zatim klavirskog kvinteta istog umetnika oformljenog specijalno za potrebe ovogodišnjeg festivala, kao i u vrhunskim muzičkim performansama u izvođenju simfonijskog orkestra „Boljšoj“. 

Sa druge strani, mladi, neafirmisani muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije su imali prilike da pokažu svoje znanje i veštine, kao i da učestvuju u master radionicama Romana Simovića, Tatjane Samuil i Justusa Grima. 

Cilj održavanja festivala je upravo promocija mladih muzičara, kao i jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, zbog čega je kompanija „Gasprom njeft“ njegov generalni pokrovitelj već petu godinu zaredom. Značaj ove muzičke manifestacije je prepoznao i slavni dirigent Gergijev i prilikom boravka na Mećavniku zahvalio Emiru Kusturici i kompaniji „Gasprom njeft“ na organizaciji ovog jedinstvenog umetničkog događaja.