Vanredna skupština ULUS-a bez kvoruma, nova zakazana za sedam dana 1Foto: ULUS

Vanredna skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) nije održana danas jer nije imala kvorum, a nova je zakazana za sedam dana.

Na današnjoj sednici u Svečanoj sali opštine Stari grad u Beogradu, koju je sazvao nezadovoljni deo članstva, trebalo je da bude pokrenuto glasanje o nepoverenju aktuelnom vrhu udruženja.

Na sednici se okupilo 80 članova ULUS-a, dok je za kvorum nedostajalo još 40. Naredna skupština ULUS-a zakazana je za subotu 19. februara u 12 sati u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, sedištu udruženja.

Poslednja skupština ULUS-a održana je 29. decembra prošle godine, ali je deo nezadovoljnog članstva sporio validnost sednice, između ostalog, zato što je održana putem platofrme Zoom, i zatražio poništavanje donetih odluka.

„Tada je članstvo požurilo na sednicu kako bi sprečilo da to, preko 100 godina reprezentativno udruženje, uđe u rizik od gašenja po Zakonu o udruženjima, jer skupština nije bila održana nijednom tokom dve godine“, saopšteno je ranije iz ULUS-a.

Nezadovoljni članovi su na poslednjoj sednici zahtevali njeno odlaganje jer, po njihovoj oceni, nije bilo tehničkih uslova da bude održana, i zbog nepoštovanja procedure i kršenja Statuta ULUS-a.

Narednih nedelja usledilo je naizmenično optuživanje sukobljenih strana u medijima i na društvenim mrežama.

Za mesto održavanja vanredne skupštine nije blo određen Paviljon Cvijeta Zuzorić, gde je i sedište udruženja jer, kako se navodi u saopštenju, „ne postoji dijalog sa upravom“.

U Paviljonu Cvijeta Zuzorić je 8. marta prošle godine izbio požar koji je uništio deo inventara i dokumentacije u kancelariji.  Kao uzrok požara navedene su loše instalacije tog starog zdanja koje zahteva kompletnu rekonstrukciju, za koje navodno već postoji plan i izdvojena finansijska pomoć.

Neki članovi ULUS sumnjaju da je požar bio podmetnut i da je pozadina celog slučaja pokušaj da se Paviljon otuđi od udruženja, zbog njegove primamljive lokacije „za nečiju kafanu“, kako su rekli umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari