Važni projekti u ovoj i narednim godinama u užičkom Muzeju 1Slavica Stefanović /Foto: Nenad Kovačević

„Nagrada je za mene čast, obaveza i podsticaj da nastavimo aktivnosti za očuvanje i zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa užičkog kraja“, kaže za Danas Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, dobitnica Vukove nagrade za prošlu godinu.

Kao i ostalim dobitnicima tog priznanja, koje je ustanovila Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za „izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, nagrada joj je uručena na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Stefanović kaže za Danas da je „ponosna na to što je među šesnaest uglednih dobitnika nagrade, koja nosi naziv po velikom Vuku Stefanoviću Karadžiću“.

Posebno joj je drago to što je, kaže, nagrađena u godini u kojoj obeležava tri decenije rada u užičkom Narodnom muzeju. Ističe da su za to priznanje zaslužne i njene kolege u toj ustanovi koja je, povodom prošlogodišnjeg obeležavanja Dana državnosti, nagrađena Sretenjim ordenom trećeg stepena.

„Ova, kao i prethodne nagrade, poput dva najznačajnija muzejska priznanja u Srbiji „Mihailo Valtrović” (1978. i 2004.), pa i „Vukove nagrade” iz 1973. godine i drugih, plod je zajedničkog napora i rada generacija naših kustosa“, kazala je za Danas direktorka Muzeja.

Važni projekti u ovoj i narednim godinama u užičkom Muzeju 2
Narodni muzej Užice/ Foto: N. Kovačević

U jednoj od najznačajnijih užičkih ustanova kulture čuva se nekoliko desetina hiljada eksponata u različitim zbirkama sa područja celog Zlatiborskog okruga.

Muzej je u ovoj godini, uz podršku države, završio važne projekte, poput poboljšanja enegretske efikasnosti na jednoj od dveju zgrada, na kojoj je zamenjena stolarija. To je, objašnjava, bilo neophodno jer je prethodna stolarija bila stara više od 75 godina.

U ovoj godini, navodi, planirana je zamena stolarije i na drugoj zgradi, a Muzej je konkurisao ili će konkurisati za sredstva od ministarstava za druge slične projekte, kao i projekte čiji cilj je zaštita i valorizacija kulturnog nasleđa užičkog regiona, od kojih će se neki realizovati nekoliko godina.

Među najznačajnijim projektima su sanacija i adaptacija muzejskog depoa i pomonoćnog prostora u suterenu, čime će se omogućiti adekvatno čuvanje muzejskih artefakata.

Važni projekti u ovoj i narednim godinama u užičkom Muzeju 3
Narodni muzej Užice/Foto: N. Kovačević

U oblasti digitalizacije, planirano je da se realizuje projekat Virtuelna šetnja kroz muzejsku postavku Jokanovića kuće, kao i Digitalni kulturni vodič – Memorijali oslobodilačkih ratova Kraljevine Srbije 1912. do 1918. godine.

Pored toga, dodaje naša sagovornica, planirane su konzervacija i restauracija starih i retkih knjiga iz muzejske biblioteke, kao i zaštita i konzervacija Jevanđelja iz Mrkšine crkve iz 16. veka, kod Kosjerića.

Biće, dodaje, izmenjena stalna postavka „Užice, nastanak i razvoj“, što je višegodišnji projekat. Štampaće se monografija „Crkve i manastiri zemlje Moravice“, autora Dragiše Milosavljevića, kao i Užički zbornik, povodom 50 godina od osnivanja tog časopisa za istoriju užičkog kraja, koji izdaje Muzej.

Između istalog, navodi direktorka, modernizovaće se unutrašnost suvenirnice na Spomen – obeležju Kadnjača.

Tri jubileja

Osim pola veka Užičkog zbornika, u ovoj godini Muzej obeležava još dva jubileja – 30 godina rada Jokanovića kuće, koja potiče iz druge polovine 19. veka i predstavlja etnografski spomenik kulture, kao i  10 godina Zavičajnog odeljenja Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari