Važno je sačuvati iskru dečaka u sebi 1

Rok atrakcija Vatra iz Hrvatske prvi put će nastupiti u Beogradu 25. maja u Domu omladine.

Imajući u vidu da su vlasnici najprestižnijih muzičkih priznanja u domovini i da su u zemljama bivše zajedničke države veoma popularni, prvo pitanje za Ivana Dečaka, pevača i frontmena benda Vatra, bilo je što im je ovoliko trebalo da dođu ovde. Tim pre što bend godinama unazad objavljuje za Dallas Records i što se njihovi diskovi mogu naći u prodavnici ove kuće u Dallas Music Shopu u Sremskoj ulici u Beogradu.

Ivan Dečak kaže da je prvo pitanje za koncertne organizatore jer on za svoj bend odgovorno tvrdi da nije kompliciran u bilo kojem segmentu poslovanja.

– Jedino što tražimo jesu ozbiljni tehnički uvjeti, jer su preduvijet za ozbiljan koncert – ističe Dečak. Upitan da li politički odnosi između Hrvatske i Srbije utiču na protok muzičkih ideja i njihov plasman između ove dve zemlje, Dečak odgovara da je njegova teza „da glazba briše granice i da povezuje ljude“, a slično odgovara i na pitanje kako bi opisao muzički izraz Vatre. – Glazba je jedna od rijetkih sfera koja ima moć brisati granice – kaže Dečak, dodajući da zato ni Vatru ne bi svrstavao žanrovski.

* Šta će Vatra prirediti Beogradu i šta očekuje od ovdašnje publike?

– Dolazimo u Dom omladine na naš prvi samostalan koncert u Beogradu i predstavit ćemo svojevrsni best of dosadašnje karijere. Iza nas je 19 godina rada, devet albuma i jedan upravo u pripremi, skupilo se nešto materijala kojeg bi rado predstavili svim zainteresiranima koji navrate 25. maja do Doma omladine. Od publike za početak očekujemo da se pojavi, sve ostalo uradit ćemo zajedno.

* Na kojoj muzici ste se kalili, imate li uzore, kako biste opisali muzički izraz koji negujete?

– Odrastali smo na britanskoj glazbi, sa naših prostora uvijek rado pojačamo zvučnike kad sviraju EKV, Laufer… Našu glazbu teško mi je svrstati u žanrove i ograničiti je na bilo koji način, pošto smatram da je glazba jedna od rijetkih oblasti koja ima moć brisati granice

* Dobili ste mnogo nagrada, imate status jednog od „najcjenjenijih hrvatskih glazbenika“. Da li ova vrsta priznanja znače u vašoj karijeri i koliko?

– Nagrade kroz karijeru dolaze kao šlag na tortu nakon određenog vremenskog perioda. Ovdje nismo zbog nagrada, ali kada već dođu, nemamo problem sa njih ponekad skinuti prašinu. Na početku i kraju dana najveća nagrada je publika, sve dok je nje – biti će i nas.

* Kako vidite aktuelnu političku situaciju između Hrvatske i Srbije? Vidite ili u tome autentične razmirice ili blef političara radi ostvarenja ličnih političkih interesa?

– Političari, koristeći medije, puštaju određene spinove ne bi li na taj način odvratili percepciju javnosti sa bitnih pitanja i stvarnih problema, te tako kupili još vremena za sebe u udobnim, debelim, kožnim foteljama.

* Ivane, imate retko zanimljivo prezime – Dečak. Odakle potiče, znate li nešto o njegovom poreklu i da li je udobno uvek biti Dečak?

– U mom zvanju bitno je zauvijek ostati dječak ili dečak, kako god se pisalo ili izgovaralo, bitno je sačuvati tu iskru u sebi! U suprotnom postaješ dosadan sebi i drugima. Nisam se stigao baviti izučavanjem obiteljskog stabla, premda sam u posljednje četiri godine i ja dodao dvije svježe jabuke na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari