Važno mesto na polju kritike i drame 1Foto: Miroslav Dragojević

Sazrelo je vreme da izađu dela Borislava Mihajlovića Mihiza. Postoje svi uslovi da se ono uskoro objavi u sedam-osam tomova.

Njegova fondacija u Irigu dovoljno je uradila da neko sada može da krene u taj poduhvat. Mihiz je stalno za sebe govorio da je neradnik i da ne voli da piše, ali danas kada se pogleda, to je bogat opus. On je pisao poeziju, drame, eseje, kritike, oglede… pa još i njegovi tekstovi šireg kulturnog karaktera i intervju. Siguran sam da bi tu bilo minimum 4.000 odličnih strana – kazao je juče Vladeta Janković, profesor književnosti i Mihizov prijatelj.

On je na tribini posvećenom ovom kritičaru, esejisti, dramskom piscu, scenaristi povodom 20 godina od njegove smrti i 70 godina od njegove prve knjige, istakao da Mihiz danas nesumnjivo zauzima jedno važno mesto na polju kritike i drame. Mihiz je sam za sebe govorio da je bio „više pojava i ličnost nego trajna literaran vrednost“, ali se Janković ne slaže sa tim i ističe da je bilo mnogo predrasuda o njemu još za njegovog života. „Dovoljno je pomenuti šta je sve uradio za pozorište. Ne samo svojim dramama, nego uređivačkim odlukama ili uticajem da određene predstave, a da ne govorimo o stvaranju samih pozorišta. Ateqe 212 je njegovo čedo“, podsetio je Janković, dodajući da je bila važna i njegova uloga u Avala filmu. On je dodao da je Mihiz bio jako lucidan, te da je mogao da predvidi ko će biti dobar pisac ili u čemu će neko pronaći svoj izraz, kao što je na primer Jovanu Hristić rekao da će biti odličan esejista iako je on u tom trenutku objavljivao samo pesme.

Mihizova ćerka Mila Janković istakla je da su joj ljudi koji su se družili sa njenim ocem govorili da je u vremenu kada nije bilo Vikipedije on bio taj kod koga su odlazili po odgovore. „Znao je sve do detalja. Puno je čitao i mnogo je pamtio. Ali imao je i dar predviđanja i analiziranja stvari. Ne samo vezano za pisce. I političke događaje je mogao da predvidi. Za njega ništa nije bilo novo jer se sve već desilo nekada u istoriji“, kazala je Mila Janković. Pesnik i Mihizov prijatelj Matija Bećković naglasio je da Mihiz bio pisac nad piscima, dominantna ličnost na koju su se svi ugledali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari