Veče sevdalinki ponovo u Beogradu 1Foto: Promo

Ljubitelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će da uživaju u evergrinima sevdaha kao što su: Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge.

U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, publika će osetiti svu lepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pesama u izvedbi neponovljivih Dragana Stojkovića- Bosanca i Enesa Begovića, a na pozornici kultne dvorane s njima će se pojaviti Elvira Rahić, Nikola Rokvić, Antonija Batinić, Azra Husarkić, Esed Kovačević i Sejo Pitić. Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na pozornici će ih pratiti legendarni orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Kroz sve ove godine u projektu Veče sevdalinki pevale su zvezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Hari Mata Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića, Biljane Krstić…

Za one koji nisu imali prilike da čuju ovakvu vrstu muzike, sevdalinka je gradska ljubavna pesma koja predstavlja jedinstveni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i načinom izvođenja, sevdalinke su kompleksne pesme prepune emocija, a sama reč potiče od arapske reči „sawda“ što znači „crna žuč“, dok je u bosanskom jeziku pojam „sevdah“ dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

„Tokom svih ovih godina radio sam mnoge koncerte gde sam dovodio svetske i regionalne zvezde ali Veče sevdalinki za mene je posebna manifestacija jer kao dete grada Zenice, sevdalinka posebno leži u srcima svih koji su iz Bosne i Hercegovine. Ovim projektom, koji traje već više od decenije, jako sam ponosan jer ustvari pazimo na očuvanje kulturnog nasleđa naših predaka. Zaista je divan osećaj kada možete da se podsetite odakle potiču vaši koreni, ali i kada druge osobe poštuju i cene ovu vrstu muzike”, izjavio je producent Tomislav Kašljević.

Ulaznice možete nabaviti u sistemu tickets.rs i i na blagajni mts dvorane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari