Večeras otvaranje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu 1Ana Prvački, jedna od učesnica "Dunavskih dijaloga" na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine: Ana Prvacki@Artist Archive

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“ večeras će svečano otvoriti Vladimir Kopicl, književnik i multimedijalni umetnik na Trgu Prote Mihaldžića u Petrovaradinu, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u 20 časova.

Festival će trajati do 28. septembra u Novom Sadu u organizaciji novosadske galerije „Bel art“.

Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu. U programu dominira centralna izložba „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, gde se održava i istoimena međunarodna konferencija. Pored centralne, biće upriličene i postavke: “Novi Sad+” u Katoličkoj porti, zatim Bugarsko-srpski umetnički dijalozi na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art i “Dijalog Temišvar – Novi Sad” u Petrovaradinu – Veliki ratni bunar, Podzemne vojne galerije i Trg Prote Mihaldžića.

Ove godine je ostvarena i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti “Ars Elektronikom” u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu „Baštu Novi Sad“ na ovom festivalu, a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem mreže patnera uživo emitovati na svim kontinentima.

Festival Dunavski dijalozi je platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013. godine. Do sada učestvovalo je više od 400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja. Osnovni koncept je da umetnički direktor određuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

„Festival je uneo duh savremene umetničke relevantnosti i modernosti u novosadsku kulturnu sredinu. Izložbe i preplitanje različitih kreativnih koncepata iz podunavskog makro regiona su ujedinili trendove u umetnosti razvijenih zemalja srednje Evrope sa zemljama Zapadnog Balkana bivšeg Istočnog bloka. Festival je pokrenut tokom komplikovanog procesa tranzicije i tekuće integracije u Evropsku uniju i nedvosvisleno pokazao da male balkanske zemlje, kao ni one koje su nastale iz stega gvozdene zavese, više nisu u obavezi da ukazuju na svoje „vlastite korene“ niti da razjašnjavaju specifične i usputne situacije političkih režima zemalja iz koje dolaze. Kroz procese i demokratizacije, umetnici u ovim zemljama stekli su pravo da se bave pitanjima modernosti i umetničke autohtonosti”, ističe za list Danas Vesna Latinović, direktorka Galerije “Bel Art”.

Neposredno pre programa večerašnjeg otvaranja Festivala, u Petrovaradinu će biti realizovan program umetničkog dijaloga “Novi Sad – Temišvar” koji se na ovom Festivalu priređuje u kontinuitetu od 2016. kada su  dva geografski i kulturološki bliska grada proglašeni za Evropske prestonice kulture 2021. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji galerija Bel art u Novom Sadu i Jeca galerije u Temišvaru, umetnici i njihovi radovi se postavljjau u specifičan dijaloški odnos u duhu osnovne ideja Festivala. Ovogodišnja postavka radova medijske umetnosti će biti postavljena u autentičnim “negalerijskim” prostorima Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa.

Čuvenu novasadsku tvrđavu na Dunavu je izgradila Austrija u 17. i 19 veku zbog stalne opasnosti od Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom. Svest o istorijskoj distanci, neočekivani spoj duha dve epohe „izoštrava“ dejstvo odabranih radova novosadskih i temišvarskih umetnika.

Kustoskinje Sanja Kojić Mladenov i Dijana Marinku su odabrale Anicu Vučetić i Oanu Paulu Vejner za Ratni bunar (18.30h), Danicu Bićanić i Andreau Medar za Podzemne vojne galerije (19.00 h) i Dragana Vojvodića i Lilianu Merćou Popa za Trg prote Mihalčića u Podgrađu (19.30 h) da večeras, u okviru umetničkih dijaloga predstave svoju umetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari