Novi Sad: Otvorene dve izložbe „spojene“ simboličnim mostom 1Foto: G. Nonin

Izložba „Tamo gde seoba završava – od Rimske panonije do današnje Vojvodine“ Muzeja Vojvodine (Dunavska 35), kao i izložba „Akcenti Novi Sad“ Muzeja grada Novog Sada u zgradi Zbirke strane umetnosti (Dunavska 29) svečano su večeras otvorene ispod improvizovanog mosta postavljenog između ove dve institucije, čime je zvanično počeo programski luk „Seobe“ u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Ulaz na obe ove izložbe, sutra, 1. februara, kada Novi Sad obeležava svoj dan, besplatan je, a od 2. februara publika može da ih vidi po redovnim muzejskim cenama.

Programski luk „Seobe“ koji sagledava kretanja stanovništva kao inspiraciju u umetnosti i podseća nas na pozitivne posledice migracija i međusobnih prožimanja u kulturi, trajaće sve do 20. marta, a zvanično je otvoren upravo otvaranjem ove dve izložbe o prošlosti Novog Sada.

Programski luk „Seobe“, od 1. februara do 20. marta, obuhvatiće više od 300 kulturnih događaja na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika, od čega 90 evropskih.

Poseban segment biće program „Seobe duša“ odnosno paviljon književnosti, jedinstven u ovom delu Evrope koji će biti postavljen na Novosadskom sajmu, kao i program „Karavan“ koji će simbolično predstaviti kulturna kretanja kroz raznovrsne ukuse gastro kulture.

– Namera nam je bila da povežemo dve ustanove kulture, dve različite muzejske priče u jednu celinu koja predstavlja prošlost Novog Sada, kao raskršća evropskih gradova, a danas i kao Evropske prestonice kulture. Simbolikom mosta između dva muzeja, najavljujemo novi programski luk i proslavljamo Dan grada Novog Sada, rekao je direktor Fondacije Novi Sad 2022-Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

Autorka izložbe u Muzeju Vojvodine je mr Tijana Stanković Pešterac i ta postavka u Muzeju Vojvodine osmišljena je na inovativan način, do sada neviđen u muzejskoj praksi naše zemlje, a svaki deo detaljno je razrađen i prezentovan sinergijom nauke, kulture i različitim vidovima savremene umetnosti.

Novi Sad: Otvorene dve izložbe „spojene“ simboličnim mostom 2
Foto: G. Nonin

Upravo je autorka izložbe i direktorka Muzeja Vojvodine večeras pokazivala Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću postavku, koju, između ostalog čine i čuvena tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka nove ere.

Poznato je da je Muzej Vojvodine jedini muzej u svetu koji u svojoj Antičkoj zbirci ima čak tri takva šlema.

Takođe, izložba uključuje i aplikaciju eIzložba koja omogućava posetiocima da izložbu „posete” sa bilo koje lokacije

 – Istorija Novog Sada i života ljudi ovog podneblja doseže daleko pre uručenja povelje Marije Terezije. Čini se da nedovoljno znamo o tome, pa je projekat Evropska prestonica kulture prilika da se podsetimo i možda naučimo nešto što do sada nismo znali o svom gradu i nama samima, o tome kako se razvijao kroz vekove. To se vidi putem divnog narativa kustosa naših muzeja. Novosađani i svi gosti moći će da uživaju u ove dve izložbe, ali i u sadržajima novog programskog luka EPK. Očekuje nas preko 3000 događaja u 2022. godini, i samo da bude stabilna epidemiološka situacija, pa da pokažemo šta Novi Sad ima i kuda treba da ide – istakao je večeras gradonačelnik Vučević.

Izložba „Akcenti – Novi Sad”, Muzeja Grada Novog Sada zamišljena je kao multimedijalna platforma koju će, simbolično, činiti 22 celine – 22 akcenta. Izbor akcenata je vođen idejom predstavljanja grada u duhu njegovih istrorijskih vrednosti, kao što su evropeizam, multikulturalnost, borba za slobodu, obrazovanje i emancipacija, neprekidni razvoj i spremnost za usvajanje novih trendova. Hronološko – tematski koncept, izbor i izlaganje reprezentativnih predmeta iz fonda Muzeja, kao i multimedijalni sadržaji bazirani na originalnoj istoriskoj građi, omogućavaju posetiocu sticanje znanja i jedinstven doživljaj različitih aspekata lokalne istorije i kulturnog nasleđa. 

Monodrama i filmski esej

Deo izložbe u Muzeju Vojvodine činiće i monodrama „Krv i blato” koja je rediteljska adaptacija priče „Dizonov put” Zorana Subotičkog, u režiji Radoslava Milenkovića, kao i filmski esej „Tragovi seoba”, a komponovana je i originalna muzika koju potpisuje harfistkinja Sofija Sibinović – Harp Lady.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari