Filmski festival TeljurajdFoto: ELEMENT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Ovogodišnji Filmski festival Teljurajd je jubilarno, 50. po redu izdanje, koje počinje večeras u Koloradu.

Novo izdanje posvećeno je pokojnom Tomu Ladiju koji je preminuo ove godine, kao i drugima koji su osnovali Filmski festival Teljurajd, a to su Bil Pens, Džejms Kard i Stelna Pens.

Trenutna direktorka festivala je Džuli Hantsinger, koja je najavila više od 80 dugometražnih filmova, kratke filmove, klasične proglame, a sve to iz 29 zemalja.

Istakla je da će tu biti posvete raznim autorima, razgovori, seminari, kao i programi za studente, a sve to u duhu nastavljanja onoga što je radio pokojni Ladi.

Grčki reditelj Jorgos Lantimos prikazaće svoj novi film Poor Things nakon što film debituje u Veneciji, ali usled štrajkova, film neće promovisati Ema Stoun.

Iako na premijerama neće prisustvovati glumci, Hantsinger je želela da što više filmova bude prikazano uprkos tome, baš kao i u Veneciji i Torontu.

Filmski festival Teljurajd imaće premijere

Jedan od filmova koji će debitovati u Teljurajdu je Saltburn autorke Emerald Fenel, u kome glume Beri Kogan i Rozamund Pajk, a koji dolazi nakon Oskarom nagrađenog Promising Young Woman.

Kuća A24 prikazaće film Tuesday rediteljke Daine Oniusas-Pusić koja radi u Britaniji, a iz Irske dolazi film Baltimore Džoa Lolora i Kristin Maloj.

Netflix će prikazati dva biografska filma, i to Rustin Džordža K. Volfa sa Kolmanom Domingom i Nyad Džimija Čina i Čaj Vasarhelji sa Anet Bening.

Večeras počinje 50. Filmski festival Teljurajd 1
Foto: Bryan Bedder / Getty images / Profimedia

Trebalo je da bude upriličena posebna posveta Anet Bening koja je otkazana zbog štrajka, a i sama Dajana Najad koju ona tumači u filmu je članica organizacije SAG koja štrajkuje.

Neki of filmova već su prikazani na drugim festivalima, kao što su Anatomy of a Fall Žastin Triet, The Zone of Interest Džonatana Glejzera, kao i Perfect Days i Anselm Vima Vendersa.

Ističu se još i Fallen Leaves Akija Kaurismakija, La Chimera Alis Rorvaher, kao i kratki vestern Pedra Almodovara Strange Way of Life.

Tu je i nemački kandidat za Oskara The Teachers Lounge koji je dobio brojne nagrade u svojoj domovini, kao i mnogi drugi filmovi.

50. Filmski festival Teljurajd trajaće od 31. avgusta do 4. septembra.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari