Večeras počinje Sterijino pozorje u Novom Sadu: U takmičarskoj selekciji osam predstava 1Foto: Sterijino pozorje

Svečano otvaranje ovogodišnje 68. Sterijinog pozorja, pod sloganom Čovečnost – usponi i sunovrati, biće upriličeno večeras od 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Festival koji traje do 3. juna svečanom besedom otvoriće reditelj i dobitnik Sterijine nagrade Jagoš Marković.

Nakon toga, takmičarsku selekciju otvoriće predstava „Deca“ prema istoimenom romanu Milene Marković, rediteljke Irena Popović Dragović u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći da vidi i tri predstave u Međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

O Sterijinim nagradama odlučivaće Žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, predsednica, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel. Selektor ovogodišnjeg Pozorja je dr Milivoje Mlađenović.

Takmičarska selekcija 68. Sterijinog pozorja:

„Deca“, večeras od 20 časova, Scena „Jovan Đorđević“ SNP

Opera u 17 pesama na muziku Irene Popović, po romanu Milene Marković; kompozitorka i rediteljka Irena Popović; Narodno pozorište Beograd. U ovoj predstavi je scensko čitanje drame prešlo u scensko pevanje romana, i tako se transformisalo u sažetu muzičko-scensku formu koja sledi hronološki niz priča, intimnih istina i proživljenih trenutaka u detinjstvu. Sa scene se ori bunt i individualnost, protest protiv generacije roditelja, ali i učitelja, konkretno i simbolički shvaćenih, prezir lažnog morala i malograđanštine. Deca nisu dramska, nego muzička predstava čiji je unutrašnji dinamični motiv muzika Irene Popović Dragović, koja se razvija sve jače i jače da bi u završnici ekstatično artikulisala misao Milene Marković „nismo ljudi nego neka strašna deca”.

„Što na podu spavaš“, subota od 18 časova, Scena „Pera Dobrinović“ SNP

Pisac Darko Cvijetić, dramatizacija: Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave; režija Kokan Mladenović; Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo. U predstavi su, na temu raspada bivše zajedničke zemlje i krvavog rata, u stalnom preplitanju fiktivno i stvarno. „Postjugoslovenski pisac“ Darko Cvijetić oživljava surovu istinu o traumi rata, porodičnoj ali i sveopštoj, zagledanoj u lice smrti. Lično i autobiografsko nadmeće se i otelovljuje na planu glumačke igre i predstavi dodaje karakter istinski neporecivog, snagu stvarnosnog svedočanstva.

„Pokojnik“, nedelja 19.30 časova, Pozorište mladih

Pisac Branislav Nušić, režija Egon Savin; Crnogorsko narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat. Sažeta, oštra, opaka crna komedija, tamna groteska, sa nesumnjivim česticama kriminalističkog žanra (varirajte na to žanrovsko određenje, koliko Vam drago!) ali to je rediteljski sprovedeno tako da ne remeti ni bogatstvo, ni kompleksnost Nušićeve drame, a uz sve to je jezički prilagođena crnogorskom kraju. Svejedno, tako izmeštena, ili ne, ona svakako sasvim dobro pristaje našem dobu.

Yankee Rose, ponedeljak 21 čas, Scena „Jovan Đorđević“ SNP

Duhovita, groteskna i gorka priča u kojoj se na crnohumorni način „razbijaju“ gotovo sve paradigme o Americi. Pisac Slobodan Obradović, režija Miloš Lolić; Beogradsko dramsko pozorište. Polazeći od pseudobiografije En Nikol Smit, američke manekenke, glumice, televizijske zvezde i Plejbojeve lepotice i televizijske ličnosti, Slobodan Obradović gradi univerzalnu dramsku priču o tragičnoj sudbini žene. Miloš Lolić ovu priču o usponu i padu jedne od bezbrojnih kopija Merilin Monro, rediteljski komponuje kao spektakularnu žanrovsku mešavinu mjuzikla, lutkarskog pozorišta i vodvilja.

„52 herca“, utorak 21 čas, Novosadsko pozorište

Mešavina naivnog dečjeg pogleda na svet, iskustva zrelog doba i jezika nauke, tvore čudesnu i poetičnu lepotu dramskog teksta Tijane Grumić. Režija Mojca Madon; Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Na toj podlozi nastaje moćna i vizuelno raskošna predstava koja se događa svuda – od dna mora do kosmičkih visina. Suptilnu i poetsku režiju Mojce Madon karakteriše okvirna, metateatarska priča koju vodi narator koji povezuje konce radnje i koji tokom cele predstave gradi i razgrađuje scensku iluziju.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić , sreda 20 časova, Scena „Pera Dobrinović“ SNP

Fragmentarna dramska pripovest u stihu o tužnom, gubitničkom statusu žene u okovima patrijarhata, o sudaru snevanog i surove stvarnosti. Pisac Đorđe Kosić, režija Jug Đorđević; Narodno pozorište Beograd, „Fondacija Novi Sad ‒ Evropska prestonica kulture”, Sterijino pozorje Novi Sad. Kosićeva drama izvanredne poetske vrednosti u svom središtu ima priču o zločinu koji počini žena usled nemoći da se odupre muževljevom zlostavljanju.

„Gospođica“, četvrtak 21 čas, Scena „Pera Dobrinović“

Pisac Ivo Andrić, dramatizacija Vanja Ejdus, režija Đurđa Tešić; Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka. Vešt je spoj epskog i dramskog načinila Vanja Ejdus dramatizujući roman Gospođica. Duhovno posrnuće protagonistkinje Rajke ima začetak u traumatično doživljenom i protumačenom amanetu njenog oca o važnosti štednje. Rediteljski postupak Đurđe Tešić odiše poetski naglašenom stilizacijom i vizuelizuje dva sučeljena pogleda na svet: racionalnost „običnog“ sveta, s jedne strane, i izvitoperenost tvrdičlukom zahvaćenog bića, s druge strane.

„Noćna frajla“, petak 20 časova, Scena „Jovan Đorđević“ SNP

Režija Branislav Mićunović; Narodno pozorište Niš, pisac Aleksandar Popović. Najveći domet režije Branislava Mićunović u predstavi Noćna frajla je zvonko i razgovetno preciziranje i žanra i dramske radnje. To je sada slika mentaliteta, ultrazvučni snimak naše naravi s tendencijom da se razbijeni elementi dramske radnje priberu, da se jezikom obujmi sva kompleksnost ljudskog roda, pojedinačnih žitija običnih smrtnika i njihovog kolopleta i batrganja u društvenom i političkom brlogu, ne odričući mu poetski i filozofski smisao ni jednog trena. Ima nešto u Noćnoj frajli od nasleđa scenskog ritaula, suptilno i visokoestetizovno, koje deluje zavodljivo na čula gledalaca.

Međunarodna selekcija „Krugovi“ donosi tri vrhunske predstave:

„Noć sa Aleksom“, subota 20 časova, Scena „Jovan Đorđević“ SNP

Reditelj Ivica Buljan; Hrvatsko narodno kazalište Mostar, pisac Marko Tomaš. Buljanova dekonsturkcijska predstava nadrasta stereotip mitske ličnosti Alekse Šantića kao simbola grada Mostara. Pozorišnoj publici dat je na uvid jedan neverovatno sugestivno izveden krležijanski solilokvij o prokletstvu male, patrijarhalne sredine koja može poslužiti i kao paradigma ondašnje, ali i današnje Bosne i Hercegovine.

„Tena ‒ kronika raspada jedne ljepote“, ponedeljak 19 časova, Scena „Pera Dobrinović“

Pisac Josip Kozarac, dramatizacija Borislav Vujčić, režija i adaptacija Dražen Ferenčina; Gradsko dramsko kazalište „Gavela” Zagreb, Gradsko kazalište „Joza Ivakić” Vinkovci, Ludens teatar, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradsko kazalište Požega.

„Lepa Vida“, četvrtak 19 časova, Novosadsko pozorište

Najnovija dramska varijacija Staše Prah na temu motiva o Lepoj Vidi, konstantnom mitu slovenačke književnosti, dramaturška je podloga za scensko-muzički spektakl u režiji Marjana Nećaka, raskošnu, vizeulno i muzički bogatu predstavu-metaforu o Ženi, čežnji, ljubavi i strasti. Gledališče Koper / Teatro Capodistria (Slovenija); Slovensko stalno gledališče Trst (Italija)

Proglašenje pobednika i uručenje nagrada biće upriličeno u subotu od 20 časova na Sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu. Nakon toga, predstavu u čast nagrađenih na zatvaranju „Slika nepoznatog“ Nikole Zavišića.

Ustanovljena nova nagrada: Dejan Mijač

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) i Sterijino pozorje ustanovili su Nagradu Dejan Mijač za rediteljski opus, koja će se, počev od ove, pa svake druge godine, dodeljivati domaćim i inostranim rediteljima koji su ostavili značajan trag i doprineli razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa i monografije. Odluku o prvom dobitniku doneće tročlani žiri i saopštiti je na svečanosti zatvaranja 68. Sterijinog pozorja, 3. juna.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari