Večeras promocija knjige "Biografije i ožiljci": Kiš, Pekić, Tišma" Gojka Božovića 1foto-Stanislav-Milojković

Nova knjiga eseja Gojka Božovića „Biografije i ožiljci“ biće predstavljena u Književnom salonu Kirka (Njegoševa 73/10)  danas, 7.  februara  u 19 časova.

S Gojkom Božovićem razgovaraće književna kritičarka i moderatorka programa Jovana Milovančević.

Knjiga „Biografije i ožiljci (Kiš, Pekić, Tišma)“ objavljena je prošle jeseni u izdanju Književne opštine Vršac (KOV) u ediciji „Nesanica Plus“.

– Knjiga „Biografije i ožiljci“ pisana je više od dvadeset godina, ali pisce o kojima govorim u njoj čitam mnogo duže – kaže  Gojko Božović ,dodajući da je  „knjiga plod svih tih čitanja koja su se nastavljala jedno na drugo i,  koja su se, kako se  nada , produbljivala u novim susretima s već poznatim knjigama.

– To su eseji o knjigama i poetici Danila Kiša, Borislava Pekića i Aleksandra Tišme. Ovu trojicu pisaca posmatram kao paradigmatične i vrhunske pisce srpske književnosti druge polovine XX veka i kao sastavni deo moderne svetske književnosti. Oni su živeli za književnost i njihove biografije već samim tim jesu izraz uloge koju je književnost imala u njihovom vremenu. Ali su i njihove biografije retke i u njih su stale epohe. Nema biografije bez ožiljaka, a neki ožiljici su dovoljni za čitav jedan život – objašnjava Božović.

 

Prema njegovim rečima „Danilo Kiš je od svog ličnog i porodičnog iskustva oblikovao jedan od najvažnijih
izvora svoje književnosti.“

– Pekićevo životno iskustvo nije samo stvaralo piščev pogled na svet, već je i postalo važna tema čitavog niza njegovih
knjiga. Na prvi pogled, kod Aleksandra Tišme je najmanje izražen taj dijalog života i literature. Ali nas piščev voluminozni dnevnik ili njegova autobiografska proza „Sečaj se večkrat na Vali“ podsećaju koliko je i kod njega to važan odnos biografije i književnosti. Od Danila Kiša, Borislava Pekića i Aleksandra Tišme možemo da naučimo šta je društveni stav ili javni gest jednog pisca i šta je prava posvećenost književnosti. Po njihovim knjigama možemo, opet, stvoriti pravu meru u savremenoj književnosti. Kada čitamo njihove knjige, onda bolje prepoznajemo i vrednosti savremene literature –  zaključuje  Gojko Božović.

Pored devet knjiga pesama, pesnik, esejista i izdavač Gojko Božović objavio je pre knjige „Biografije i ožiljci“ tri knjige eseja o srpskoj poeziji druge polovine XX veka, knjigu eseja o srpskim piscima XIX i XX veka „Igračke sudbine“, kao i knjigu eseja o poetici savremene književnosti „Književnost i dani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari