Večeras svečano otvaranje 53. Susreta lutkarskih pozorišta Srbije 1Foto promo Sanja Veljković /Pozorište lutaka "Pinokio"

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ od 29.novembra do 2. decembra održaće se 53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, a svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone predstaviće Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište za decu i mlade Kragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin , Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“.

Pored takmičarske selekcije, festival u okviru svog pratećeg programa organizuje lutkarske radionice za decu i za glumce koji imaju želju da usvoje nova znanja i veštine iz lutkarske umetnosti.

Pozorište lutaka „Pinokio“ obeležiće i pedeset godina od osnivanja, promocijom monografije „Pola veka igre“, koja će obeležiti i prikazati rad ove scene od osnivanja 1972. godine, do danas.

Poslednjeg festivalskog dana, posle dodele nagrada za najbolja ostvarenja, u čast nagrađenih biće odigrana predstava Dječjeg pozorišta Republike Srpske.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije su republička manifestacija u kojoj učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije, i održava se svake godine u jednom od šest gradova koji imaju lutkarsku scenu.

To je i jedini esnafski festival u našoj zemlji posvećen lutkarskoj umetnosti i profesionalcima koji se bave ovom vrstom pozorišta.
Stručni žiri dodeljuje nagradu za najbolju režiju, gran pri festivala, sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaaciju lutaka, scenografije, i za najbolju muziku.

Ovogodišnje, 53. izdanje ovog festivala organizuju se u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari