„Vecin cirkus“ Miloša Šobajića predstavljen festivalskoj publici “Dana Zorana Radmilovića” 1Foto: Zaječarsko pozorište

Prva asocijacija na Miloša Šobajića je slikarstvo što je i razumljivo jer je poznati srpski i evropski slikar  svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta. Šobajić je takođe i autor nekoliko knjiga.

Prvu “Slikaj i ćuti” koja je autobiografskog karaktera i govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Ove godine izašle su dve knjige sa potpisom Šobajića: autobiografija “Mojih devet života” i drama koju je pisao zajedno sa svojom suprugom Majom Iskjerdo “Vecin cirkus”. Ova drama  posvećena  dvojici Miloševih najboljih prijatelja, sa kojima je provodio svoje najlepše dane u Parizu, predstavljena je sinoć u okviru pratećeg programa „Dana Zorana Radmilovića“ u zaječarskom teatru.

Izdavač “Vecinog cirkusa” je  Narodno pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“  Zaječar i o knjizi su sinoć govorili direktor ove ustanove Vladimir Đuričić i Šobajićeva supruga Maja Iskjerdo profesor, psiholog, pejzažni arhitekta. Uz podsećanje na upoznavanje sa Šobajićem pre dvadesetak godina u Negotinu gde je slikar došao “jer je želeo da čuje za nas i taj kraj i hteo je da vidi vampire” Đuričić je rekao da je “čovek koji je izlagao na najznačajnijim mestima u svetu, više puta je izlagao u Negotinu i na našu radost, i u malom Zaječaru, na ovom festivalu i to je za nas bila posebna čast.“

-Кada sam čuo da njegova supruga, Maja i on, jer ovo je njihova zajednička knjiga, pripremaju jedno dramsko delo, zamolio sam ga da taj tekst urade tako da mi to izdamo kao knjigu i uradimo kao predstavu. Кrenuli smo u razgovore, a jedan od aktera tih razgovora bio je i Ivan Bekjarev, koji je vrlo brzo preminuo. Mi smo ipak nastavili, Maja i Miloš su knjigu završili. Кnjiga je bila štampana pre njegove smrti, ali je on, nažalost već bio u bolnici i video je knjigu samo preko Vibera na slici koju sam mu poslao. U to vreme je i Maja bila bolesna, ali je hvala bogu, kod nje ishod bio drugačiji. U tu priču se tada uključio aktivno i Milan Caci Mihailović i naš je cilj da posle ove zaječarske promocije, organizujemo beogradsku promociju, gde ćemo takođe, kao i večeras najaviti da mi od ovog Miloševog sna ne odustajemo i nadam se da će najpre u Zaječaru, a ubrzo potom i u Beogradu, biti izvedena predstava po Majinoj i Miloševoj zamisli. Mogao bih još mnogo da vam pričam o njemu. Miloša je bilo lako voleti. U trenutku svoje smrti on je bio sigurno najznačajniji živi srpski slikar, čovek koji je karijeru napravio u Francuskoj, jedan od poslednjih autentičnih velikana ove zemlje – kazao je Vladimir Đuričić.

Dramaturg „Vecinog cirkusa“ je Šobajićeva supruga dr Maja Iskjerdo. Prema njenim rečima Šobajić je bio opsednut vampirima i punim mesecom, a drama “Vecin cirkus” svoje prvo predstavljanje ima baš u noći punog meseca i “i odlazi na neko svoje beskonačno putovanje”.

Pun mesec je faza kada Sunce obasjava ceo Mesec i ova faza predstavlja završetak, plodnost, obilje, transformaciju, smrt i ponovno rođenje, kada seme sa mladog meseca počinje da cveta. 

Upravo o ovome govori ova drama, koja se naziva „Vecin cirkus“. Na prvi pogled možda banalne, tipične, muške rasprave, nadmudrivanja, praćena velom jedne velike tajne, ljubavi i seksa, dovode nas do spoznaje da ni smrt uopšte nije ono što mi mislimo da jeste. Da i svi mi, kao glumci jedne drame nazvane život, živimo po pravilima nekog moćnog reditelja koji vuče sve konce, a svi mi smo ništa više do običnih marioneta samo nečijeg snoviđenja. Šta li će biti kada se taj neko jednog dana probudi – zapitala se dr Maja Iskjerdo. 

Pojasnila je da je drama posvećena dvojici Miloševih najboljih, izuzetno dragih prijatelja, sa kojima je provodio svoje najlepše dane u Parizu. 

-Prvo je na onaj drugi svet otišao baš Veca, pa je odmah posle njega otišao Arsa, a jako brzo im se pridružio i moj Miloš da bi, možda, mogli tamo da nastave da dopisuju šareni krug Vecinog, ali i svačijeg, cirkusa i možda, ko zna, malo učinili ovaj naš život lakšim i zanimljivijim, baš kao što su to činili dok su bili ovde –  rekla je dr Maja Iskjerdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari