"Veliki krotitelj" u "Prestonici" 1

Jubilarni 15. Beogradski festival igre počeće večeras u beogradskom Centru „Sava“ komadom „Veliki krotitelj“…

… u izvođenju Atinske trupe grčkog vizuelnog umetnika, reditelja i koreografa Dimitrisa Papajoanua, laureata Nagrade „Jovan Ćirilov“ na 14. BFI. Zvanično otvaranje 15. BFI, koji se održava pod sloganom „Prestonica“, planirano je za 17. mart, kad je će na istoj sceni izraelska kompanija „Vertigo“ iz Tel Aviva izvesti koreografiju Noe Verthajm „Jedan, jedan i jedan“. Festival će zvanično otvoriti u svetu igre i koreografije planetarno poznata Noa Verthajm i Aja Jung, osnivač i direktor BFI.

Publiku u Centru „Sava“ večeras očekuje najnovije delo Dimitrisa Papajoanua „Veliki krotitelj“. Papajoanu je prošle godina nagrađen za koreografiju „Nigde“ u izvođenju holandske trupe Introdans, a na 13. BFI 2016. izvedeno je i njegovo delo „Mrtva priroda“. Iza komada „Veliki krotitelj“ stoji Onazisov kulturni centar iz Atine. Nastao je u koprodukciji desetak kuća, među kojima je Festval u Avinjonu. Premijerno je izveden u Atini 24. maja 2017. godine. Papajoanu potpisuje zamisao, vizuelizaciju i režiju ovog komada sa više grčkih umetnika, a adaptaciju valcera „Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štarusa uradio je Stefan Drusiotis.

„Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima“, ocenjuju kritičari. U „Velikom krotitelju“ deset izvođača na sceni oživljava ideju da se ljudski život može posmatrati kao put otkrića, potraga za skrivenim blagom, unutrašnje arheološko traženje smisla, a univerzum koji Papajoanu pokušava da stvori na sceni, mogao bi se opisati kao „apsurdni cirkus iz snova“.

Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) u svet scenskih umetnosti ušao je kao afirmisan strip crtač i slikar, a sada je u svetu umetničke igre direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. NJegov Plesni teatar Edafos napravio je prevrat u umetničkoj igri u njegovoj rodnoj Grčkoj kao pokretač „njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti“. Iako je trupa je postojala 17 godina, Papajoanu je svetski slavan postao kao autor ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004, a njegove 23 pozorišne produkcije pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala sa hiljadama izvođača na različitim mestima – od andergraund prostora do antičkog pozorišta u Epidaurusu, olimpijskih stadiona i prestižnih evropskih teatara.

15. BFI trajaće od od 15. marta do 4. aprila. Na njemu će nastupiti 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade, koje će se u Beogradu i Novom Sadu predstaviti 24 nove koreografske postavke. Tokom proteklih 15 godina na BFI izvedeno je više od 330 koreografskih radova, a prošlogodišnji Festival posetilo je 23.000 gledalaca i pratilo više od 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari