„Veneciji s ljubavlju”: Izložba Radoša Antonijevića u kragujevačkoj Galeriji Rima 1Milorad Miki Jevtović

U kragujevačkoj Galeriji Rima sinoć je otvorena izložba „Veneciji s ljubavlju”, autora Radoša Antonijevića, vajara, profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Na postavci radova izloženih u Kragujevcu, autor Antonijević predstavlja projekte osmišljene namenski za četiri uzastopna izdanja Venecijanskog bijenala: Kosovski ciklus – 101 godina posle (2015), Na svome mestu stajati (2017), O koristi i šteti istorije za život (2019) i Dostojni sreće (2022).

Predlozi i projekti za predstavljanje Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu jesu specifični i izdvojeni umetnički projekti u Antonijevićevom opusu budući da su vremenski, prostorno i tematski unapred određeni kontekstom venecijanske izložbe.

„Veneciji s ljubavlju”: Izložba Radoša Antonijevića u kragujevačkoj Galeriji Rima 2
Autor Antonijević na otvaranju izložbe u Galeriji Rima u Kragujevcu Foto: Milorad Miki Jevtović

U okviru izložbe u Galeriji Rima, uz prateće tekstove koji se odnose na svaki od projekata, umetnik predstavlja četiri makete koje su, pored brojnih skica i digitalnih modela, centralni skulptorski materijalizovan oblik originalnih projekata kao celina.

„Svaki projekat za polaznu tačku uzima forme koje vizuelizuju pažljivo odabrane ideje i mesta iz prošlosti, koje su prevazišle aktuelnost u svojim savremenostima i postale prepoznatljivi prostori istorijskog iskustva”, o čemu u katalogu izložbe piše istoričarka umetnosti dr Ana Ereš.

Antonijević je, u međuvremenu, u okviru svojih samostalnih predstavljanja, privremeno realizovao deo skulptura iz venecijanskih projekata, naglašeno je sinoć na otvaranju izložbe u Kragujevcu.

„Veneciji s ljubavlju”: Izložba Radoša Antonijevića u kragujevačkoj Galeriji Rima 3
Kosovski ciklus – 101 godina Foto: Galerija Rima

– Međutim, sagledane kao deo prvobitnih predloga i zamisli, skulpture u Galeriji Rima ukazuju i na moguću konceptualnu inverziju u kojoj je Venecijanski bijenale sa svojom složenom geopolitičkom pozicijom, istorijom i značajem, od početne postavke postao integralni element njegovih radova, istakla je Nevena Martinović, kustoškinja izložbe i galerije Rima.

Kragujevačka publika će izložbu Radoša Antonijevića u Galeriji Rima moći da pogleda do 5. decembra.

Svestrani umetnik i pedagog

Radoš Antonijević (53) osnovne i magistarske studije skulpture završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je doktorirao 2014. sa temom Korektivi oblika – vodič kroz skulptorske fenomene.

Svoje radove je izlagao samostalno u Salonu MSU u Beogradu, zatim u MSURS u Banjaluci i u MSUV u Novom Sadu. Od grupnih izlaganja treba izdvojiti izložbu u Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Bukureštu, zatim u MSU u Beogradu, na Štajerskoj jeseni u Gracu i na Oktobarskim salonima u Beogradu 2003., 2004. i 2006. godine.

Njegove skulpture nalaze se u brojnim javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno je na funkciji dekana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari