Veštačka inteligencija u umetnosti i putovanje kroz budućnost Genexa: Izložba koja uvodi u futurspektivu 1Foto: Damjan Dobrila

Godina je 2389. retko koja ljudska građevina još stoji, ali Genex je jedna od njih, te, ako ste zainteresovani za putovanje kroz prošlost i budućnost neobične zgrade, umetnik Damjan Dobrila vam predstavlja izložbu “GENEX 2389”, koja se otvara 20. februara u 19 sati u galeriji Kvake 22.

„Ova izložba prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost zgrade Genexa. Iz prošlosti biće izloženi razni dokumenti iz kancelarija Genexa, sadašnjost će biti prikazana kroz aktuelne fotografije napuštenih prostora, a za budućnost će u pomoć priskočiti veštačka inteligencija“, navedeno je u opisu koncepta izložbe.

Autor postavke je fotograf i muzičar, a uz pomoć veštačke inteligencije želi da prikaže pozitivne strane njene primene u umetnosti, i time transformiše sadašnje fotografije Genexa u ilustracije njegove budućnosti.

Pored vizuelnog i opipljivog sadržaja, posetioci će imati priliku da iskuse i audio snimke originalnih šumova snimljenih u zgradi koje su sastavljene u posebnu muzičku kompoziciju.

Veštačka inteligencija u umetnosti i putovanje kroz budućnost Genexa: Izložba koja uvodi u futurspektivu 2
Foto: Damjan Dobrila

„Ova jedinstvena izložba je prva samostalna izložba na našim prostorima koja predstavlja priliku za publiku da se upozna sa potencijalima veštačke inteligencije u umetnosti i da uđe u svet futurspektive. U 2389. godini, tehnologija je napredovala na nezamislive načine. Automatizacija je prodrla svuda, a robotika je odavno svakodnevna pojava u svakom aspektu života. Zgrada Genexa je najbolji primer za to. Ona je izgrađena pre više od četiri veka, i iako je bila moderna za svoje vreme, sa svojim rotirajućim restoranom i centralnim grejanjem, nije bila ništa za ono u šta će se razviti u narednom periodu“, ukazano je povodom izložbe i dodato da tu dolazimo do čuvene 2222. godine, kada je jedna mala firma razvila tehnologiju koja je uspela da “oživi” beton.

„Ova tehnologija je omogućila da se beton pretvori u materijal koji je mogao da se prilagođava svakodnevnim potrebama. Zgrada Genex je bila jedna od prvih koja je dobila ovu novu tehnologiju, i od tada se menjala iz dana u dan“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari