"Vi niste pri sebi!": Zlatni medved za najbolji film u rukama redatelja Nikole Filibera 1Foto: Toulouse / Goff Photos / Profimedia

Zlatnog medveda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea dobio je francuski dokumentarni film redatelja Nikole Filibera Sur l’Adamant, objavljeno je u subotu uveče u Berlinu a piše Index.hr.

„Vi niste pri sebi!“ rekao je redatelj nakon što mu je predsednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, američka glumica Kristen Stjuart, predala Zlatnog medveda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film Sur l´Adamant (Na Adamantu) tematizuje svakodnevicu na jednom brodu na Seini u Parizu, na kojem se nalazi psihijatrijska klinika.

Srebrnog medveda – veliku nagradu žirija, dobio je nemački redatelj Kristijan Pecold za film Crveno nebo, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je španskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dečaka u filmu 20.000 vrsta pčela.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je francuski reditelj Filip Garel za film Le grand chariot. Srebrni medved za najbolji scenario dodijeljen je scenarističkom timu filma Music nemačke rediteljke Angele Šanelek.

Nagradu za izvanredno umetničko dostignuće dobio je film italijanskog reditelja Đakoma Abrucezea Disco Boy, u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.

Na ovogodišnjem Berlinaleu Zlatnog medveda za životno delo dobio je američki redatelj Steven Spielberg.

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada konkurisalo je 19 filmova prikazanih u takmičarskoj sekciji. Ovogodišnji, 73. Berlinale prvi je put nakon dve godine održan bez pandemijskih ograničenja.

Berlinale se završava u danas, a kraj je rezervisan za projekcije za široku publiku. Berlinski filmski festival, uz festivale u Kanu i Veneciji, spada među tri najvažnija filmska festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari