Vida Ognjenovićfoto: FoNet Zoran Mrđa

Naša književna i kulturna javnost oprašta se od Gorana Petrovića, jednog od naših najvažnijih, najprevođenijih, najnagrađivanijih i najčitsnijih pisaca,  koji je preminuo danas u Beogradu, posle kraće i teške bolesti, u 63. godini.

Goran Petrović je bio član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra, i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, i prema rečima književnice i rediteljke Vide Ognjenović, predsednice PEN centra, njegov prerani odlazak je ogromna žalost za našu književnu zajednicu.

– Kakva tužna iznenadna vest.Teško je poverovati da je ta čudesna Goranova mašta neumitno i surovo zaustavljena u njenom punom zamahu i zrelosti. Koja je to bolest tako nemilosrdna, a da se desila i kroz trideset godina, i tada bismo rekli da je prerano došla po Gorana Petrovića – kaže za Danas predsednica PEN centra.

– Ostali smo bez osobenog pisca osobene proze, bez čestitog čoveka i divnog prijatelja. Duboko saosećam sa njegovom porodicom i učestvujem u žalosti naše književne zajednice – ističe Vida Ognjenović.

Goran Petrović je bio laureat najprestižnijih književnih priznanja – pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, dobio je Nagradu „Prosvete“, „Meša Selimović“, Ninovu nagradu za roman godine, „Vitalovu“, „Račansku povelju“, nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“.

Tu su i nagrade „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“ za dramski tekst, „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za celokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za celokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, Zlatna knjiga Matice srpske, nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, „Beogradski pobednik“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari