Prijavite učešće za eksperimentalni i umetnički film u Temišvaru, Evropskoj prestonici kulture 2023. 1Foto: Promo

Otvoren je VideoArt Garden poziv za učešće za eksperimentalni video i umetnički film, rok za prijavu taje do 21. jula, a materijal možete poslati na adresu: [email protected]

VideoArt Garden je četvorodnevni program na otvorenom koji obuhvata prikazivanje video umetnosti i filmova, praćen tematskim razgovorima, zvučnim i poetskim eksperimentima u bašti Cazarma U, istorijske zgrade smeštene u centru Temišvara, Evropske prestonice kulture 2023.

Za selekciju filmova zadužene su umetnica Larisa Crunțeanu i kustoskinja Cristina Stoenescu, koje će se fokusirati na umetničke izraze iz regiona, kako istorijske, tako i savremene, u saradnji sa lokalnim i međunarodnim organizacijama. Izabrana dela će uključivati i gostujuća umetnička dela, kao i filmove poslate putem otvorenog poziva.

Tema ovog četvorodnevnog događaja je Premazi (Coatings), koja konceptualno povezuje nematerijalnu, prolaznu prirodu medijskog vremena sa teksturnim telom lakirane boje ili skulpturalnih površina, dodatno naglašavajući krosmedijsku etiku programa. Premaz nije samo telo, već ravna površina koja prati ivice trodimenzionalnog prostora, opisuje stanje između, površinsku tenziju, teksturu i izloženost spoljnim silama. Od industrijskih proizvoda do poljoprivrednih proizvoda, od odeće do dizajna eksterijera, od jezika do paralimbičkog korteksa, sve ima površinu koja ga drži na okupu, daje mu određeni izgled i čini da se nosi sa spoljašnjim svetom na određeni način. Slično tome, filmovi prikazani u selekciji će se smenjivati između površine i dubine, narativnih i vizualnih eksperimenata, kako apstraktnih, tako i reflektujućih formata filmske produkcije, kao epiderma vizuelnog kontakta.

Kako se prijaviti:

Trenutno tražimo eksperimentalne filmove i video-art maksimalnog trajanja do 20 minuta. Kandidati treba da dostave sledeće informacije:
▪ Link ka video radu – preferirano na Vimeo platformi
▪Sinopsis
▪3 slike iz filma
▪Link ka personalnom web-sajtu ili naloga na društvenim mrežama

Ukoliko materijal bude prihvaćen potrebno je da bude:

▪Digitalni fajl (quicktime, mov format, enkodiran kao H264, 1080p, stereo AAC enkodirani zvuk, maksimalna brzina prenosa podataka za video: 20 Mbps / MPEG4, 1080p, stereo AAC enkodirani zvuk, maksimalna brzina prenosa podataka za video: 20 Mbps) ili Blu-Ray disk.
▪Sa engleskim titlovima, isporučen kao zaseban fajl.
Materijal je potrebno poslati mejlom do 21. jula, 00:00 EEST na adresu: [email protected]

Za sve dodatne dodatne informacije, pišite na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari