Poznata rečenica “Viđen si za Ivanjicu” iz još poznatije pozorišne predstave “Gospođa ministarka“ poslužila je kao slogan ovogodišnjeg festivala „Nušićijada“ koji je održan proteklog vikenda.

Naime, posle 40 godina festival u čast proslavljenog komediografa je obnovljen na inicijativu nevladine organizacije „KUDES“, a uz podršku Opštine Ivanjica, Doma kulture Ivanjica i Turističke organizacije opštine Ivanjice.

Na trgu male varoši, isto kao i 1968, tokom prošlog vikenda, goste festivala je dočekao glumac Petar Kralj i baš kao tada celu priču započeo recitacijom Brane Petrovića.

– Pre tačno 40 godina, sve ovo sam recitovao baš ovde, na ovom trgu na istoj ovoj pozornici. Moram da priznam da je Ivanjica u ova tri dana postala pravi velegrad. Drago mi je da je kao takva uspela da sačuva svoju veselost, svoj vedar duh i onaj stari izgled čaršije, bez kojeg sve ovo ne bi imalo ovu veličinu- rekao je za Danas ovaj maestro glume.

Na dve bine u centru varoši, dešavanja su se smenjivala. Monodrama Petra Božovića, u kojoj je bila uključena i publika bila je nešto što je privuklo najviše pažnje. Cune Gojgović, zajedno sa Merimom Njegomir učinili su da se lokalne kafane na tren isprazne i svi se presele na veliku binu na trgu varoši. Takođe, posetioci festivala uživali su u Filharmoniji mladih kao i u amaterima Ivanjičkog pozorišta.

Završetkom Nušićijade, završio se prvi mandat novog gradonačelnika.

Glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević, tri dana bio je u ulozi Branislava Nušića. Za to vreme imao je vlast u svojim rukama. I baš kako je prvog dana rekao zakone nije menjao.

– Biću dobar, zakone neću menjati, ali ukinuću ponoć, noć i dan, svađe i prepirke kao i bračne razmirice. Ukidam fajront i jutarnje glavobolje, dodajem smeha i veselja – rekao je za Danas „Nušić“ .

Istina, baš tako kako je i obećao, takvu vlast je i vratio.Zakoni su ostali isti, a čaršija je bila puna. Iz svake kafane čuo se zvuk tamburice, sve je radilo do zore, istina, fajronta nije bilo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari