Vilovi stihovi kao hip-hop spektakl i suđenje Hamletu za ubistvo Polonija 1

Momci iz Čikaga koji repuju u stihovima Šekspira, a zatim i predstava „Please, continue“ – suđenje Hamletu sa pravim advokatima, sudijama, forenzičarima i veštacima i „Tit Andronik“.

Kao i hit predstava Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, koja je obeležila pozorišnu sezonu u regionu, čine da sam zaista zadovoljan ovom prilikom dok vam u ovom izuzetnom ambijentu najavljujem Peti Šekspir festival – izjavio je Nikita Milivojević danas na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen festival posvećen samo tekstovima najvećeg dramskog pisca sveta.

Više od 80 učesnika iz osam zemalja biće prisutno na festivalu koji počinje u četvrtak, 28. juna, jedinom predstavom koja će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu – pomenutim „Titom Andronikom“. Naredne tri predstave u glavnom programu biće igrane u upečatljivom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, što i inače čini draž ovog jedinstvenog pozorišnog festivala.

„Ove godine očekuju nas zaista iznenađujuće forme koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba. U „Q-gents“ glavni akteri, prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o „Dva viteza iz Verone“. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju. U „Please, continue“ suđenje Hamletu za ubistvo Polonija vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika. Program će otvoriti predstava ‘Tit Andronik’ Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle sezone“, najavio je Milivojević, direktor i idejni tvorac Festivala, koji je istakao da je ova godina nova jedinstvena prilika da domaća pozorišna publika pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru.

Šekspir festival, jedinstven u ovom delu Evrope, četvrtu godinu zaredom održava se uz pomoć i podršku UNIQA osiguranja.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo doprineli da ovaj potpuno jedinstven festival i dramski događaj sezone ponovo pronađe put do publike. Za nas u UNIQA osiguranju ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način ostajemo verni velikom i važnom zadatku – promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo. Posebno nam je drago što će ove godine, u okviru Šekspira za veliku decu i deca imati priliku da upoznaju i zavole dela najznačajnijeg dramskog stvaraoca“, izjavila je Sonja Marić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija UNIQA osiguranja.

Jedna od predstava u ovom programu je i Šekspirova „Bura“ u režiji Nikite Milivojevića. Osnivanje festivala Milivojević je inicirao nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na novi način, on je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Za Danas je izjavio da ne odustaje od svog sna da se svih 37 Šekspirovih predstava vidi u okviru ovog festivala.

Ulaznice sajtu od 500 do 900 dinara.

Za veliku decu

Jelena Gavrić, producentkinja Malog pozorišta „Duško Radović“, rekla je da će, kao prateći program Festivalu, od 30. juna do 2. jula biti izveden i Šekspir za veliku decu. „Uz prethodnu rezervaciju karata, publika će moći besplatno da uživa u predstavama iz Engleske, Grčke i Srbije“, istakla je ona i dodala da je najbolje vreme da se Šekspir predstavi deci u uzrastu od pet do sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari