Vinaverovi dani u Šapcu od 23. do 25. maja 1

Ovogodišnja manifestacija Vinaverovi dani, od 23. do 25. maja, imaće bogatu i sadržajnu ponudu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Kako je istakao Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, najvažnije je otvaranje prema savremenosti i novim umetničkim i kulturnim sadržajima.

Kristina Arsenović, PR Biblioteke šabačke, navela je da Vinaver predstavlja najevropskijeg srpskog književnika i da su te vrednosti i u ovom vremenu najaktuelnije za Srbiju. Nela Tonković, direktorica Narodnog muzeja, pomenula je savremeni pristup u ovoj ustanovi od koje se očekuje da prevashodno bude usmerena na prošlost, pa će tako na otvaranju u Muzeju šabačkih Jevreja nastupiti Jan Nemeček, jedno od najznačajnijih imena klupske i elektronske scene u regionu.

Narednog dana, publici će se predstaviti Branko DŽinović, poreklom Šapčanin, možda najveće ime savremene harmonike u Severnoj Americi, kompozitor, izvođač i predavač na eminentnim svetskim univerzitetima. Muzički program zaokružuje A Weill Ago, elektroakustični kabare za sopran, klavir i elektroniku, u izvođenju savremene kompozitorke Ane Gnjatović, Tijane Đurović, nagrađivane sopranistkinje, i Milivoja Veljića, pijaniste.

„Gromobran svemira“ je radionica narativnog, nenarativnog i kolažnog stripa, nazvana po jednom od Vinaverovih dela, i po prvi put u Šapcu predstaviće autore okupljene oko našeg najvećeg strip festivala Novo doba i udruženja Matrijaršija i Kosmoplovci – Aleksandar Opačić, Milena Janošević i Aleksandar Denić, koji će je voditi uz pomoć umetnice Johanne Marcade-Mot.

U Narodnom muzeju Šapca 23. maja predstaviće se Fijuk platforma, po mnogo čemu avangardna pojava regionalne likovne scene. U petak, 24. maja, u šabačkom muzeju je radionica sito štampe tematski posvećena novim viđenjima Stanislava Vinavera koju vode grafički umetnici kolektiva Matrijaršija – Mileta Mijatović i Johanna Marcade-Mot.

Posetioci će imati priliku da donesu svoje majice ili torbe na kojima će poneti „otiske“ umetničkog rada. Posle radionice biće otvorena kolektivna izložba preko dvadeset umetnika okupljenih oko Fijuk platforme i biće otvoren prvi prodajni Fijuk sajam u Šapcu, na kome će se do kasnih večernjih časova uz muziku i razgovore kupovati savremena grafika, fotografija i plakat.

Treći dan, u subotu, 25. maja, „Videlo sveta“ počinje treningom aktivne poezije u muzičkom paviljonu Velikog parka u Šapcu pod nazivom „Pesničenje“ koje vodi Dragan Protić, popularni Prota iz kolektiva Škart.

Edukativni program ovogodišnjih Vinaverovih dana evropske kulture zaokružiće završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije za mlade – Videlo, na kome će se srednjoškolci upoznati sa osnovama savremene medijske kulture i početi rad na usavršavanju svog glasa u javnosti.

Autorka projekta Videlo je Marija Ratković, autorka i teoretičarka umetnosti i medija koja više od deset godina radi na javnoj sceni, a deo je kreativnog tima koji stoji iza ovogodišnje manifestacije „Videlo sveta“. Sve će se simbolično završiti žurkom u muzeju koju će vizuelno i muzički oblikovati dva Boba, VJ Izvanredni Bob i DJ Bob, šabački muzičar i vizuelni umetnik.

O Vinaveru i Konstantinoviću

U Biblioteci šabačkoj održava se naučni skup pod nazivom „Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti i kulturi“, a organizator je Gojko Tešić, priređivač sabranih dela Stanislava Vinavera. U subotu, 25. maja, organizuje se okrugli sto povodom sabranih dela Radomira Konstantinovića, čiji su izdavači Fondacija Vinaver i Dan Graf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari