Više hiljada ljudi posetilo renovirani arheološki park Medijana u Nišu 1Foto: Narodni muzej Niš, zvanična facebook stranica

Arheološko nalazište Medijana je od njegovog ponovnog otvaranja, 28. decembra prošle godine, a nakon desetogodišnjeg renoviranja, posetilo više hiljada posetilaca, koji su na obilazak čekali u dugim redovima.

Medijana je antički kompleks nastao u vreme vladavine Konstantina Velikog (306- 337), koji je priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju i obustavio progon hrišćana, a rodio se na teritoriji Niša, kao i vladavine njegovih sinova.

Na dan otvaranja bilo je 215 domaćih i stranih posetilaca, a drugog dana Božića, 8. januara, više od 5.000, saopštili su iz niškog Narodnog muzeja. Ulaz na ovaj lokalitet od njegovog najnovijeg otvaranja bio je besplatan.

U renoviranje Medijane, prema dostupnim podacima, uloženo je 185 miliona dinara.  U Narodnom muzeju kažu da je ostalo da se otkriju još dva mozaika.

Oni su najavili da će nalazište biti dostupno za javnost tokom čitave godine, a ne samo sezonski od aprila do oktobra, kakva je bila praksa.

Direktorka Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac na dan otvaranja kazala je da će posetioci moći da vide kompletnu vilu, mozaike i rezidencijalni deo, kao i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela koji obuhvata 4,5 hektara zemlje, gde spadaju ostaci dve crkve i terme.

“Važno je da uključimo školske eksurzije i učinimo Medijanu dostupnom i da radimo na afirmaciji i promociji arheološkog i kulturno-istorijskog nasleđa”, rekla je Crnoglavac.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je tom prilikom kazala da su Nišlije tek otvaranjem ovog nalazišta “dostojne Cara Konstantina i življenja u Nišu”.

Ministarka kulture Maja Gojković je dodala da su ovim otvaranjem građani Niša „skinuli kulturni mrak“ u ovom gradu.

Prema arheološkim nalazima, Medijana je u 3. veku bila poljoprivredno dobro i distributivni centar Municipijuma Nais.

Letnjikovac za odmor, uživanje i lečenje i privremeno boravište rimskih careva i visokih državnih službenika postala je u 4. veku.

Smatra se da je Medijanu podigao Remetalk, vojskovođa, guverner provincije i bliski prijatelj cara Konstantina Velikog, koji je povremeno boravio u ovom letnjikovcu, zbog čega je on nazivan i „carskom rezidencijom“.

Ovaj arheološki park ima status i zaštitu „nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja”.

Bio je zatvoren deset godina zbog različitih radova, novih iskopavanja, konzervacije mozaika i izgradnje pristupnih staza.

Od sutra ulaz nije besplatan

Od sutra, 10. januara, ulaznica za obilazak Medijane naplaćivaće se 500 dinara.

Studenti, srednjoškolci, penzioneri i grupe koje broje više od 10 osoba plaćaće ulaz 400 dinara.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari