Dodelom nagrada i predstavom koja će biti izvedena u čast nagrađenih – „San letnje noći“ po motivima istoimene Šekspirove komedije a u režiji Zoltana Puškaša i u izvođenju Novosadskog pozorišta – u Malom gradu Smederevske tvrđave večeras u 21 sat svečano će biti zatvoren Drugi međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar.

Od 11. avgusta, u zvaničnoj takmičarskoj selekciji u izboru umetničke direktorke Branislave Liješević, našlo se sedam predstava – „Zemlja Do do“ Teatra Puho, „Rumunija 21“ NP Užice, „Buđenje proleća“ Malog pozorišta „Duško Radović“, „Sviraj to ponovo, Sem“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Kate Kapuralica“ Narodnog pozorišta iz Sombora, „Čovekova tragedija“ Novosadskog pozorišta i „Proslava“ Ateljea 212. U pratećem programu prikazane su „Plastične bašte“ koprodukcija Teatra Patos iz Smedereva i Teatra Koreja iz Italije, „Foleti“ i „Boje“. Sa 10.000 ljudi na otvaranju, 1. 200 samo na predstavi „Sviraj to ponovo, Sem“ odigranoj u dane vikenda, i više od 500 mesta u gledalištu Malog grada, brojem koji je svake večeri premašivan, dostižući i duplo više gladalaca, organizatori računaju da je ovogodišnji festival posetilo oko 25.000 ljudi, u svakom slučaju, znatno više nego prošle godine.

Uoči zatvaranja, večeras će na Gradskom trgu od 19 sati biti odigrana poslednja predstava iz pratećeg programa. U pitanju je „Brigada urbane harmonizacije“ Teatra an voll. U pitanju je danas najvažnija pozorišna kompanija na Sardiniji koja se bavi urbanim teatrom, izvođenjem izvan pozorišnih zgrada i u drugim nekonvencionalnim izvođačkim prostorima – jedinstvena umetnička laboratorija koja je stvorila solidnu reputaciju kako nacionalno, tako i na evropskoj sceni. „B. A.U.“ je predstava koja se zasniva na urbanim perkusijama, na izvođenju uličnog pozorišnog umetnika i na građenju pozorišnih mašina od otpadnog materijala.

Na zatvaranju Festivala biće objavljeni i dobitnici četiri ravnopravne nagrade festivala – za najbolju predstavu, režiju, glumca i glumicu, o kojima odlučuje međunarodni žiri u sastavu glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i pozorišni kritičar i dramaturg iz Rijeke Marko Botić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari