Višeminutne ovacije na premijeri "Magbeta", u režiji Nikite Milivojevića, koprodukciju Beogradskog dramskog pozoršta 1Foto promo Dragana Udovičić

Svom uzbudljivom repertoaru Beogradsko dramsko pozorište dodaje ovog leta još jedan klasični i važan naslov – novu inscenaciju kultnog Šekspirovog dela, tragediju „Magbet“, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića. „Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovu predstavu iz osećanja da bismo mogli […]

Svom uzbudljivom repertoaru Beogradsko dramsko pozorište dodaje ovog leta još jedan klasični i važan naslov – novu inscenaciju kultnog Šekspirovog dela, tragediju „Magbet“, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

„Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovu predstavu iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu“, izjavio je Milivojević..

Ova regionalna koprodukcija Beogradskog dramskog sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu, Novosadskim pozorištem Újvidéki Színház, ITAKA, Art centrom i Grad teatrom, ispraćena je višeminutnim ovacijama na prvoj premijeri u Budvi, a beogradska je zakazana 29. septembra, na Velikoj sceni BDP „Olivera i Rade Marković“.

„Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovu predstavu iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu“, izjavio je Nikita Milivojević..

U procesu rada, kako je naveo, to je bilo jedno istraživanje vezano za snove.

„Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i posle svega imam jedan veoma dobar utisak nakon premijere“, istakao je reditelj koji je 2012. u čuvenom Šekspirovom Glob teatru u Londonu režirao njegovu tragediju „Henri VI”.

Dve godine kasnije (2014.), Milivojević je  u Čortanovcima osnovao Internacionalni pozorišni Šekspir festival, koji s velikim uspehom vodi kao direktor.

 

 

„Predstava Magbet računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu”, izjavio je Milivojević.

Junake tamne i zlokobne tragedije koju je Šekspir prvi put objavio 1623, i koja je do danas ostala jedna od najigranijih na svetskim scenama, igraju Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić.

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreograf Amalija Benet.

Novosadska premijera „Magbeta“ zakazana je u oktobru, na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta „Jovan Đorđević“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari